Google pao u Srbiji i regionu, pali i YouTube, GMail, pretraga, Calendar… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google pao u Srbiji i regionu, pali i YouTube, GMail, pretraga, Calendar…

Teško jutro za korisnike Google servisa ne samo u Srbiji, nego i u regionu Istočne Evrope, do Ukrajine i Turske.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Google servisima u većem delu Srbije jutros nije moglo da se pristupi sa desktop računara, sa mobilnih ili smart uređaja uopšte.

Negde od devet sati izjutra bilo je nemoguće povezati se na GMail, YouTube, Google Calendar, Chrome prijavu mejlom, Google Talk i druge Google servise.

Možda će vas zanimati:

GMail na desktop računarima se nije učitavao uopšte, javljajući grešku, a na mobilnim uređajima je učitavanje trajalo u nedogled, bez kraja. U Chrome nije moglo da se prijavi nalogom, a Calendar sa sastancima i podsetnicima nije radio uopšte. Takođe, pristup Google.rs ili Google.com stranicama nije bio moguć ni sa jednog uređaja, a na mobilnim telefonima nije radio ni Google Now servis.

Posle nekog vremena servisi su proradili, ali Google nije dao još uvek zvanično obaveštenje zašto je do prestanka rada svega došlo.

I, kako je bilo tih pola sata, nešto jače bez Google-a

Iskreno, u trenutku prvo pomislim - ma nema šanse, nemoguće da ne radi!

Pokušam da učitam YouTube - ne radi! Možda je do neta, ali nije, provereno sve i radi. GMail javlja grešku 500 i nešto … Ne radi mi ni Calendar, pa sve ukazuje na to da je Google - PAO!

Pokušam da otvorim Google.com - blank page sa sličnom porukom, kao i GMail. Google.rs ne radi, takođe. Definitivno je do Google kompanije, nije do mene, a ni neta!

OK, i šta sad!?

Čekam neki odgovor mejlom, koji mi je prilično i bitan i hitan, ali kako, kad ne radi GMail?! Ne radi ni sinhronizacija Google sistema da pokušam sa nekom drugom aplikacijom eventualno, a ne vidim ni šta treba od sastanaka da se desi i kad, jer Calendar nije dostupan… S druge strane pokušavam da napravim pretragu preko Bing-a. Nemam pojma zašto Bing, ali valjda sam Yahoo već otpisao. Kucam “Is Google down“, a tamo izlazi sve, samo ono što mi treba - informacija, koja će potvrditi moju paniku, koja polako postaje sve jača. Kucam sad samo “Is it down“, u nadi da će Bing naći taj sajt, ali uzalud, Bing opet pronalazi neke “random“ stvari, koje sadrže tu frazu u sebi.

Odustajem od svega i zovem kolegu - Radi li ti Google?! - a on mi odvraća da je imao nekakvih problema sa YouTube-om i da je učitavanje trajalo i trajalo, ali da je nekako video to što je tražio i kaže da je mislio da je standardno - do mreže - problem. OK, pomislim, nisam jedini, iako praktično na brzinu ne mogu to da potvrdim preko Bing-a.

Viber radi, pa sam na vezi s kolegama u prestonici Srbije, a kod njih sve normalno. Prozivaju kako nemam pojma, tako nešto, standardno, njima sve “u fulu“, što bi se reklo u žargonu, pa mi ne preostaje ništa, osim da čekam da se situacija reši vremenom...

Google nas ima u šaci, jednostavno je tako

I na ovakav, teži način i vrlo praktično shvatam koliko smo svi zajedno, zapravo zavisni od prokletog Google ekosistema i kako je lako to sve prekinuti jednim ovakvim padom. Tih pola sata ili jače bez mejla, pretrage i planera pravi je pokazatelj koliko zavisimo od digitalnog monopola samo jedne kompanije i u svakom slučaju jasno pokazuje da hitno moram(o) da nabavim(o) i naviknem(o) se na alternative.

Ja ću svakako početi već danas da radim na tome!

Bing je možda zbunjujuć na prvu loptu, ali verujem da bi se lako navikli i na to kako Bing radi.

Da li ste vi primetili pad Google-a kod nas, kako ste se osećali?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA