Tramp će preko NATO članica pokušati da zaustavi Huawei? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tramp će preko NATO članica pokušati da zaustavi Huawei?

Donald Tramp će još jednom, ovog puta preko NATO alijanse, zahtevati od svih članica da odbace saradnju sa Huawei kompanijom.

  Izvor: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je kineska telekomunikaciona kompanija Huawei sigurnosni rizik i da svi saveznici s kojima je razgovarao neće s njom sarađivati, nakon što je NATO saopštio da mu je potrebna bezbedna 5G tehnologija.

SAD strahuje da bi dominacija u 5G tehnologiji dovela bilo kojeg globalnog suparnika kao što je Kina u povoljniji položaj, nego što je on spreman to da dopusti.

Možda će vas zanimati:

Neki analitičari već govore da je reč o svojevrsnom novom Hladnom ratu.

"Ne mislim da je sigurnosni rizik, on je sigurnosna opasnost", rekao je Donald Tramp u razgovoru sa medijima.

"Razgovarao sam s Italijom i izgleda da oni neće s njim (Huawei) sarađivati. Razgovarao sam s drugim zemljama, ni one neće. Svi s kojima sam razgovarao neće s njim (Huawei) sarađivati", rekao je.

NATO je 4. decembra objavio da je alijansi potrebna sigurna 5G komunikacija.

"NATO i saveznici, u okviru svojih ovlašćenja, predani su postizanju sigurnosti naših komunikacija, uključujući 5G, prepoznajući potrebu oslanjanja na sigurne i otporne sisteme", navodi se u završnoj deklaraciji samita Saveza, na kojem je svemir postao njegovo peto operativno područje, nakon kopna, mora, vazduha i, takođe nedavno dodatog sajber i internet prostora.

Nije jasno na koji način će Donald Tramp nametnuti svoj stav drugim članicama NATO pakta, kad od ranije znamo da Nemačka, Velika Britanija, Italija, Holandija, Španija i druge članice neće braniti Huawei kompaniji rad na 5G tehnologiji u tim zemljama.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA