Izveštaj stručnjaka: Facebook i Google sistemska pretnja ljudskim pravima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izveštaj stručnjaka: Facebook i Google sistemska pretnja ljudskim pravima

Njihova podmukla kontrola naših digitalnih života podriva temelj privatnosti, objavio je u svom izveštaju Amnesty International.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International saopštila je da se poslovni modeli kompanija Facebook i Google "temelje na nadzoru", uz ocenu da je reč o "sistemskoj pretnji" u pogledu ljudskih prava.

U izveštaju nevladine organizacije tvrdi se da ove kompanije, čineći svoje usluge na mreži besplatnim i neophodnim za milijarde ljudi, a zatim korišćenjem tako prikupljenih ličnih podataka za ciljano oglašavanje, ugrožavaju slobodu mišljenja i izražavanja.

Možda će vas zanimati:

"Njihova podmukla kontrola naših digitalnih života podriva sam temelj privatnosti i jedan je od glavnih izazova našeg vremena, kad je reč o ljudskim pravima", smatra generalni sekretar AI Kumi Naidu.

On je ocenio da su ljudi danas "u klopci".

"Ili se predajemo ovoj ogromnoj nadzornoj mašini - gde se naši podaci lako koriste za manipulaciju i uticaj na nas - ili se odričemo prednosti digitalnog sveta", navodi generalni sekretar Amnesty International.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA