Nova praksa: Kupovina SIM kartice samo uz skeniranje lica | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova praksa: Kupovina SIM kartice samo uz skeniranje lica

Kupovina pripejd kartica u mnogim zemljama moguća je isključivo uz ličnu kartu i to je praksa, koju sledi sve više zemalja. Kina otišla korak dalje - skenira i lica korisnika!

  Izvor: MONDO portal.

Kupovina SIM kartice, prvenstveno pripejd SIM kartice, u mnogim zemljama širom sveta moguća je uz ličnu kartu ili pasoš, ukoliko se radi o stranom državljaninu.

Recimo, na našem putu u SAD, da bismo koristili mobilni internet lokalnog operatora, morali smo da prikažemo pasoš i predamo broj istog zaposlenom u prodavnici, kako bi nam SIM kartica bila dodeljena.

Možda će vas zanimati:

Ovo je uobičajena praksa za postpaid SIM korisnike, ali se sve više primenjuje i za pripejd SIM kartice.

Operatori i organi reda na ovaj način, registrovanjem korisnika prilikom kupovine kartice, žele da smanje rizik od različitih zloupotreba, koje se korišćenjem neregistrovane SIM kartice mogu izvršiti.

Prevashodno, namera država širom sveta je da se isključi mogućnost zloupotrebe kartica u smislu terorističkih i sajber napada, koji su u porastu širom planete. Od zemalja u okruženju Crna Gora je već uvela registraciju pripejd korisnika prilikom kupovina SIM kartice, dok se u Srbiji pripejd SIM kartice još uvek mogu kupiti kao hleb - platite i nosite bez ikakvih daljih obaveza.

Poslednji primer ove prakse je Kina, koja je najavila da uvodi registraciju pripejd i postpejd korisnika prilikom kupovine SIM kartice bez obzira na to da li se radi o domaćim ili stranim državljanima i u odnosu na to će se koristiti lična isprava kineskih građana ili pasoš za strance.

Kina je, kao i uvek, otišla korak dalje, pa je uz neophodna lična dokumenta uvela i skeniranje lica, kako bi se korisnici povezali na sve načine sa svojim SIM karticama tj. brojevima telefona - licem, podacima i brojem. Ovaj zakon u Kini stupio je na snagu 2. decembra i važi za sve buduće kupce pripejd i postpejd SIM kartica u toj zemlji. Takođe, od istog dana zabranjena je preprodaja pripejd kartica nakon kupovine, umesto kojeg se savetuje gašenje kartice, ukoliko ona korisniku više nije potrebna.

Telekomunikacioni operatori biće u obavezi da uzimaju podatke korisnika, skeniraju lica i obaveste kineske državne organe, ukoliko do preprodaje ili neke druge povrede zakona dođe.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA