Do kakvih je posledica dovelo ukidanje rominga u Evropi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do kakvih je posledica dovelo ukidanje rominga u Evropi

Pogledajte šta je sve ukidanje rominga u EU donelo korisnicima i pružaocima usluga.

  Izvor: Guliver/Getty Images/Antonio_Diaz

Evropska komisija je 29. novembra objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta rominga, iz kojeg se vidi da je ukidanje naknada za roming u julu 2017. godine bilo vrlo korisno za putnike u celoj Evropskoj uniji.

Mobilni promet podataka na putovanjima u EU je udesetostručen u poređenju sa godinom pre uvođenja pristupa "u romingu kao kod kuće".

Možda će vas zanimati:

"Rezultati još jednom pokazuju uspeh ukidanja naknada za roming. Evropljani uveliko koriste pogodnosti slobodne upotrebe mobilnih uređaja tokom putovanja. Istovremeno, može se jasno videti i da tržište rominga u EU i dalje dobro funkcioniše", navodi se u izveštaju, prenosi agencija Tanjug.

Kako se navodi, postojao je strah od porasta domaćih cena zbog ukidanja naknada za roming, ali se dogodilo suprotno - domaće cene za mobilne usluge snižene su u celoj EU, rekla je komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel.

Sniženje maksimalnih cena doprinelo je daljem padu veleprodajnih cena rominga, a to, ipak gotovo svim pružaocima usluga rominga omogućava da održivo posluju i uz ukinute naknade.

U izveštaju se zaključuje da bi postojeći propisi o romingu trebalo i dalje da se primenjuju u narednim godinama, kako bi građani imali koristi od rominga unutar EU bez dodatnih troškova.

U međuvremenu u Srbiji je aktiviran tzv. regionalni roming sporazum, koji propisuje snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana. Najviše je umanjena cena korišćenja interneta. Među zemljama, u kojima će važiti ovo sniženje su Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i “Kosovo“.

Više o ovome čitajte u našoj vesti o regionalnom romingu Srbije.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA