Tačnija i savršenija vremenska prognoza uskoro dostupna svima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tačnija i savršenija vremenska prognoza uskoro dostupna svima

Novi tip unapređene vremenske prognoze biće uskoro dostupan, zahvaljujući razvoju tehnologije, i manje razvijenim delovima sveta.

  Izvor: Promo/MONDO Portal

Dok sve ekstremniji vremenski uslovi uzimaju danak širom sveta, kompjuterski gigant IBM saopštio je da je postigao proboj u preciznijoj, savršenijoj vremenskoj prognozi, koja će biti dostupna svima - a ne samo razvijenom svetu.

Očekuje se da će nova tehnologija pomoći službama za vanredne situacije da bolje predvide gde će doći do ozbiljnog nevremena, avio kompanijama u boljem planiranju putanja, kao i poljoprivrednicima u zaštiti useva. Koristiće i običnim građanima u svakodnevnim odlukama, kao što je - da li da ponesu kišobran.

Možda će vas zanimati:

Novi sistem proizvodi češće i detaljnije prognoze od onih koje su trenutno dostupne van SAD, Evrope i Japana, prenosi agencija Tanjug.

Kako se objašnjava, većina prognoza ima rezoluciju od 10 do 15 kvadratnih kilometara i osvežava se na svakih šest do 12 sati, dok IBM Sistem za globalnu atmosfersku prognozu visoke rezolucije (GRAF) pokazuje nove podatke na svaki sat, na površini od tri kvadratna kilometra. "To nam pruža detalje kakvi nisu mogli da se vide u delovima sveta kao što je jugoistočna Azija, Afrika i i Južna Amerika", ističe Kevin Peti, direktor za nauku i prognozu u IBM-ovoj Kompaniji za vremensku prognozu.

Ta preciznost može da otkrije detalje o tome kada će i gde pasti ekstremno jake kiše, što je korisno u vanrednim situacijama ali i svakodnevnom životu. Poljoprivrednicima može da pomogne u planiranju sađenja, žetve i đubrenja zemljišta. "Mislim da je to prilično veliko dostignuće", rekao je profesor meteorologije na Univerzitetu Oklahoma, Fred Kar, koji nije učestvovao u projektu.

Sjedinjene Države imaju sličan sistem visoke rezolucije ali je on samo za Ameriku, zbog velikih kapaciteta i brzine kompjutera, naveo je on. "Praviti takvu prognozu za celu planetu je prilično značajno dostignuće", ističe Kar.

GRAF primenjuje najsavremeniji meteorološki model Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja i ubacuje ga u IBM-ove "superkompjutere". Međutim, neki su skeptični. "Prognoze su dobre samo onoliko koliko i posmatranja na kojima su zasnovane", ukazao je Kar.

Dok je moguće brzo prikupljati podatke sa radara, snimke aviona i merenja, koja se obavljaju na zemlji u SAD, nije potpuno jasno kako IBM dobija podatke sa preostalih 98 odsto planete, kaže američki profesor, a posebno u područjima koja trenutno nemaju razvijene meteorološke sisteme. On sumnja da će "biti rupa, problema i neuspeha, ponekad u prikupljanju i ubacivanju tih podataka, i ponekad - prognoze neće biti veoma precizne".

Korisnici će moći da sami presude, jer je sistem sada dostupan na sajtu Weather.com i aplikaciji kanala sa vremenskom prognozom Weather Channel na pametnim telefonima. U budućnosti, IBM se nada da će još unaprediti svoju prognozu skupljanjem podataka sa senzora atmosferskog pritiska, koji su sada standardni deo pametnih telefona. Ti senzori poboljšavaju preciznost GPS-a.

IBM navodi da trenutno ne koristi te podatke, ali planira da korisnicima pruži mogućnost da se prijave da njihovi podaci budu deo sistema. Ova vrsta skupljanja podataka, inače, privlači pažnju i kritike aktivista za zaštitu privatnosti.

Grad Los Anđeles trenutno tuži IBM zbog korišćenja informacija o lokaciji korisnika aplikacije Weather Channel.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi