Srbija dobila Institut za veštačku inteligenciju, uz Google podršku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija dobila Institut za veštačku inteligenciju, uz Google podršku

Prvi domaći Institut za veštačku inteligenciju otvoren je u Beogradu i trebalo bi da spoji niverzitete, privredu i pojedince tako da svi imaju koristi od toga.

  Izvor: Promo / Kaspersky Lab

U Naučno-tehnološkom parku (NTP) Beograd poslednjeg dana oktobra je otvoren Institut za veštačku inteligenciju, koji će, kako kažu njegovi osnivači, biti mesto gde će mladi predstaviti svoje ideje kompanijama ili dobiti savete, koji će ih ohrabriti da pokrenu sopstveni biznis, a kompanijama da lakše dođu do stručnjaka i njihovih inovativnih rešenja.

Institut je nevladina i neprofitna organizacija, otvoren je na inicijativu kompanije Teodesk, a ideju su podržali NTP, kao i kompanije Google i Microsoft.

Možda će vas zanimati:

Jedan od osnivača Instituta Ivan Ralić kaže da je misija Instituta da spoji univerzitete, privredu i pojedince, koji su zainteresovani za razvoj veštačke inteligencije, kako bi kroz edukacije i projekte širili svest o veštačkoj inteligenciji i razvijali proizvode, koji će koristiti na dobrobit svih.

Ralić objašnjava da je veštačka inteligencija vid tehnologije koja imitira način razmišljanja čoveka, kao i da automatizuje stvari, koje do sada računari nisu mogli. "Institut je nevladina i neprofitna organizacija, a imamo u planu da se narednih godina sertifikujemo kao pravi institut", rekao je Ralić.

Dragica Nikolić, takođe jedan od osnivača Instituta, navodi da je ideja da se pronađu kompanije, kojima je u interesu da razvijaju veštačku inteligenciju, kao i da se studenti pozovu da ponude nova rešenja za postojeće probleme u industriji. "Institut će biti mesto susreta za sve one, koje veštačka inteligencija zanima, a na kraju će od tih partnerstva korist imati svi", podvukla je Nikolićeva.

Zanimljivo je da smo nedavno, na konferenciji Kaspersky NEXT u Lisabonu prisustvovali predavanjima na temu veštačke inteligencije i robotike i otkrili da veštačka inteligencija u ovom trenutku ne postoji, kao i da je jedan od najpoznatijih robota današnjice, kojem je “okosnica postojanja“ veštačka inteligencija, zapravo - najobičnija prevara.

Biće vrlo zanimljivo pratiti rad našeg Instituta za veštačku inteligenciju i projekata, koji se tamo stvaraju!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA