Šta očekujete od IT poslodavca prilikom zapošljavanja? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta očekujete od IT poslodavca prilikom zapošljavanja?

Izvor mondo.rs Izvor Promo

Osim što bi trebalo da brinete o tome šta vi možete da učinite za kompaniju trebalo bi da počnete da mislite i o tome šta sve ona može i treba da učini za vas!

 Izvor: MONDO / Saga New Frontier Group, Igor Zelenović

Kad je o zapošljavanju i radu u okviru IT i srodnih inženjerskih sektora tiče, mediji i pojedine obrazovne ustanove kreiraju mišljenje, koje je samo donekle tačno. Istina je da IT struka svakako jeste struka budućnosti, kao i svaka inženjerska struka uostalom, ali nisu sve kompanije iste, naravno niti je svakoj od njih potreban isti IT kadar.

IT karijera bi trebalo da bude mnogo više od “fancy“ radnog okruženja, moderne opreme na kojoj se radi, fleksibilnog radnog vremena, zabave u kancelarijama i sličnih stvari o kojima se naširoko i najviše piše već neko vreme. Moderna kompanija bi trebalo da ponudi svojim zaposlenima bolje radne uslove, aktivno i podsticajno radno okruženje, kao i niz drugih radnih karakteristika, koje su nabrojane napred.

Pre svega dobre međuljudske odnose i radnu atmosferu u fer okruženju, što su dve najvažnije karakteristike, koje domaći zaposleni očekuju od kompanije u Srbiji.

S tim u vezi je važno da svi oni, koji u ovom trenutku biraju novi posao, osim što bi trebalo da brinu o tome šta će oni učiniti za kompaniju trebalo da razmišljaju i o tome šta bi odabrana kompanija trebalo  da učini za njih.

Sa preko tri decenije iskustva i liderskom pozicijom na domaćem tržištu sistem integratora, kompanija Saga se trudi da neguje svoje zaposlene na poseban način, brinući se da svaki njen zaposleni ostvari svoj pun potencijal, bez obzira na to na kojoj radnoj poziciji se nalazi. “Naš portfolio je impresivan, jer mi zaista jesmo “one stop shop“, koji se IT-jem bavi “od poda do plafona“. To je nešto čime se svakako ponosimo, ali, u isto vreme to znači da su nam konkurencija gotovo svi koji rade u IT industriji - od pojedinca, koji sâm u sobi kuca kôd, preko startup-ova do velikih IT kompanija“, kažu u kompaniji Saga.

U moru ponuda za IT početnike i IT stručnjake, nisu sve ponude istog kvaliteta. Kad birate s kim želite da sarađujete, razmatrate vrednosti kompanije za koju bi trebalo da radite.

Način na koji ćete da gradite svoju profesionalnu budućnost jeste sigurno jedna od najbitnijih životnih odluka i zato svoj razvojni put nikako nećete prepustiti slučaju. Zato planirate putanju razvoja svoje karijere kojom ćete se kretati. Takvom inženjerskom pristupu budućnosti naučio vas je obrazovni sistem, kao prva stanica na ruti, koja vodi ka uspešnoj karijeri.

U vašoj listi prioriteta stabilnost sigurno zauzima važno mesto, ali se na njoj visoko kotira i mogućnost da budete u okruženju, koje vas podstiče da konstantno nadograđujete veštine, znanja i iskustva. Vrlo je važno je da još jedna stvar bude jasna - kontinuirana edukacija je jedna od najbitnijih stvari, koju Saga kompanija pruža, ali i zahteva od svojih zaposlenih.

Upravo su ove vrednosti utkane u Saga-inu organizacionu kulturu, koja je čini jednom od poželjnih poslodavaca u Srbiji.

IT karijera, IT posao, Posao u Saga kompaniji, Saga kompanija posao, Saga kompanija zaposlenje Izvor: MONDO / Saga New Frontier Group, Igor Zelenović

Prema rečima Milana Jevtića, izvršnog direktora kompanije Saga, odličnih početni uslovi rada i izbor kandidata shodno njima ništa ne znače bez kvalitetnih projekata, koji se danas nedovoljno često ističu u prvi plan, a koji bi trebalo da omoguće da svi zaposleni, ne samo inženjeri, napreduju kroz rad na nečemu što je izazovno i što ih unapređuje kao profesionalce. To je ujedno i jedini način da kompanija održi vodeće mesto, reputaciju, konkurentnost i inovativnost.

Podsticajno okruženje ne može da bude ono, koje od vas traži da radite samo u tehničarsko-zanatskom segmentu tj. da samo ispisujete kôd, jer je inženjerski posao mnogo više od toga. Da bi bio kompletan mora da podrazumeva sva četiri nivoa pristupa:

  • Zanatski
  • Tehničarski
  • Inženjerski i
  • Projektantsko-konsultantski.

Samo kada imate priliku da učestujete u celovitom ciklusu uspostavljanja informacionog sistema, što najčešće nije slučaj u tzv. outsourcing projektima za strana tržišta, možete da iskusite najlepši, kreativni deo posla i da na ličnom nivou budete povezani sa projektima na kojima radite.

Kako izgleda proces selekcije u Sagi? (MobIT)
Izvor: Saga New Frontier Group

Tad vaša karijera cveta zato što ste deo jednog uzbudljivog procesa, koji počinje sa identifikacijom zahteva korisnika, nastavlja se kroz analizu poslovnog problema, rađanje ideje, koju ćete razvijati i implementirati u nastupajućim fazama i posmatranja kako vaših ruku delo živi.

Život proizvoda u čijem ste kreiranju, i kasnije unapređivanju učestvovali, obogaćuje vas za jedno nezamenljivo iskustvo i omogućava vam da steknete pogled od 360 stepeni, ne samo parče kôda, koji ste izolovano kreirali u zanatskom delu inženjerskog posla.

Lična afirmacija zaposlenih je sastavni deo jednog drugačijeg pristupa Saga kompanije svojim zaposlenima, koji ona naziva PUN KRUG.

IT karijera, IT posao, Posao u Saga kompaniji, Saga kompanija posao, Saga kompanija zaposlenje Izvor: MONDO / Saga New Frontier Group, Igor Zelenović

Sofija Čerović, direktor Sektora za ljudske resurse kompanije Saga o ovom jedinstvenom pristupu kaže: “Jedna smo od retkih kompanija na domaćem tržištu, koja zaposlenima nudi razvoj karijere kroz sveobuhvatan proces uspostavljanja informacionog sistema, koji nazivamo “pun krug“. Uvidom u svaki segment kreiranja novog proizvoda, stiče se nemerljivo iskustvo, koje obogaćuje profesionalni razvoj naših zaposlenih. Recimo to ovako - od identifikacije poslovnog zahteva, što reflektuje biznis segment, preko infrastrukture i sistemske platforme, sajber bezbednosti, pa sve do razvoja, implementacije i održavanja rešenja“.

Izbor budućeg zaposlenog zavisi od toga koliko se njegove/njene lične vrednosti poklapaju sa vrednostima kompanije Saga. Upravo zato je taj izbor dvosmeran proces i buduća uspešna saradnja u velikoj meri zavisi od stepena u kome se vrednosti budućeg zaposlenog i kompanije podudaraju.

U radu na složenim informacionim sistemima za brojne korisnike naši zaposleni stiču znanja iz različitih industrija što predstavlja jedinstvenu priliku i mogućnost da budu aktivni učesnici kompletnog inženjerskog procesa.

Veliki broj zaposlenih kompanije Saga prolazi ceo ciklus i uključuje se veoma rano u proces kreiranja rešenja. Bez obzira na ulogu, niko ne preskače faze, samo su članovi multidisciplinarnih timova uključeni različitim intenzitetom. Zbog prirode posla technical lead, arhitekta rešenja, biznis analitičar, QA inženjer, UI dizajner uključuju se u realizaciju projekta u ranim fazama.

Na kraju, ostaje vam samo da se zapitate da li ste spremni da istrčite pun krug, jer je kompanija Saga spremna da ponudi atletsku stazu i izgradi najbolje atletičare na duge staze, ne samo kratke!

Ovo je sjajna prilika da čujemo i vas - šta vi očekujete od poslodavca i koji su to uslovi, koje neka kompanija treba da zadovolji da biste i vi bili zadovoljni i motivisani za rad?

Očekujemo vaše stavove i odgovore u komentarima!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Saga - Da li si spreman da istrčiš pun krug? (MobIT)
Izvor: Saga New Frontier Group

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi