Budućnost zaštite naloga nisu lozinke, već nešto mnogo kompleksnije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budućnost zaštite naloga nisu lozinke, već nešto mnogo kompleksnije

Korisnici jednostavno odbijaju da se zaštite na pravi način lozinkama i one će morati da budu zamenjene nečim novim i kompleksnijim.

  Izvor: MONDO / Kaspersky

Budućnost bezbednih digitalnih naloga, i privatnih i poslovnih, nije u lozinkama, jer se taj način zaštite virtuelnog identiteta pokazao kao neefikasan, već u korišćenju biometrije, izjavio je predavač u oblasti digitalnih tehnologija Damir Dizdarević.

"Da li biste se više uznemirili kad bi vam neko ukrao ličnu kartu ili digitalni identitet?", upitao je Dizdarević učesnike konferencije Sinergija 19 i ukazao da danas krađa digitalnih identiteta ne zahteva posebne tehničke veštine.

Možda će vas zanimati:

Ranije je dokazano da se ukradeni identiteti prodaju na crnom tržištu tzv. mračnom internetu i da prosečno, kompletni lični podaci pokradenih korisnika vrede svega 50-ak dolara, u najboljem slučaju.

"Ugroziti nečiji digitalni identitet danas je mnogo lakše, nego što mnogi misle. Dobar deo krađe identiteta počiva na socijalnom inženjeringu, a to je zavaravanje korisnika da otkrije svoje kredencijale", rekao je Dizdarević govoreći o sajber kriminalu.

Zbog toga, ističe, lozinke koje koristimo nisu dovoljno dobra zaštita naših digitalnih identiteta i kaže da čak 73 odsto korisnika na svojim nalozima koristi iste ili slične lozinke. "Problem je što se na taj način probijanjem jednog naloga, lako dobija pristup drugim nalozima", ukazao je Dizdarević.

Smatra da bi nas daleko više uznemirilo da nam neko ugrozi digitalni identitet, nego da nam ukradu ličnu kartu, dodajući da bi nas nestanak lične karte više iznervirao zbog "gnjavaže" oko papira. "To samo govori koliko nam je danas zaštita digitalnog identiteta važna i koliko je važno raditi na njihovoj zaštiti. To nije stvar koju treba uzeti zdravo za gotovo", rekao je Dizdarević.

Zbog toga, objašnjava, velike IT kompanije rade na tome da poboljšaju tehnologiju na zaštiti identiteta, koja neće da zavisi samo od krajnjeg korisnika, jer se, dodaje, to pokazalo neefikasno.

Dizdarević kaže da je zato budućnost zaštite naloga u biometrijskoj podršci, dodajući da lozinke nikada nisu bile dovoljno bezbedne.

Trodnevna konferencija Sinergija 19 održava se u Beogradu, organizuje je kompanija Microsoft od 2000. godine, a posvećena je digitalnoj transformaciji, informaciono-komunikacionim (IKT) tehnologijama, kao i njihovoj primeni u kompanijama širom regiona Jugoistočne Evrope.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi