Huawei u Kragujevcu otvara centralu za ovaj deo sveta! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huawei u Kragujevcu otvara centralu za ovaj deo sveta!

Kineski gigant Huawei otvara Data centar u Kragujevcu.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Kineski tehnološki gigant Huawei planira da otvori u Kragujevcu regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu (data centar), kaže za Tanjug direktor vladine Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Bilo je sve istina:

Kineski data centar nalaziće se u zgradi Državnog data centra u Kragujevcu, a čija je izgradnja počela u junu ove godine. U narednih mesec dana, očekuje se potpisivanje Memoranduma sa ovom kineskom kompanijom.

"Obavili smo razgovore sa kompanijom Huawei, pre svega za državni data centar u Kragujevcu. Izgradnjom ovog velikog regionalnog data centra, koji gradimo delom iz budžeta Srbije, delom iz kredita Svetske banke, želimo da napravimo specijalizovan prostor za smeštaj opreme i podataka državne uprave i lokalne samouprave, ali i velikih komercijalnih korisnika", objašnjava Jovanović. Smatra da je Srbija idealna da postane regionalni data centar velikih komercijalnih korisnika.

Već su parafirani dogovori sa velikim igračima sa Zapada na ovom terenu, poput kompanija Microsoft, Oracle, IBM i drugih. "A sada interesovanje pokazuje Huawei, najveća kineska tehnološka kompanija, da svoj regionalni data centar za Evropu otvori baš u Kragujevcu. U tom smislu traju pregovori, razgovori i očekujemo potpisivanje Memoranduma o razumevanju u narednih mesec dana".

Druga stvar o čemu Srbija razgovara sa Huawe-jem je saradnja u oblasti veštačke inteligencije.

Vlada Srbije će, najavljuje, u narednih nekoliko meseci doneti Strategiju razvoja veštačke inteligencije. Upravo je, dodaje, Huawei daleko otišao u tehnološkom razvoju i hardvera i softvera za te potrebe.

Saradnjom sa ovom kompanijom, Srbija bi mogla da ima pristup takozvanim "high performance computing computers", koji omogućavaju obradu podataka u realnom vremenu i platformu za veštačku inteligenciju, a kancelarija za IT i e-upravu Vlade Srbije omogućila bi da ovu platformu koriste univerziteti i naučno-tehnološki parkovi u Srbiji.

Kompanija Huawei, kao jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona i opreme za 5G mobilne mreže na svetu, koja ima i svoje mobilne aplikacije, dobiće mogućnost da u Kragujevcu smesti sve podatke nakon završetka radova na izgradnji našeg Državnog centra. U Evropi Huawei, inače, ima dva regionalna dejta centra za skladištenje podataka. Jedan je u Nemačkoj, a drugi u Holandiji, dok u ovom delu evropskog kontinenta nemaju takav centar.

Izgradnja data centra u Kragujevcu počela je u junu ove godine, a plan je da radovi budu završeni do jula sledeće godine. Država investira u samu zgradu oko 30 miliona evra, dok će se iz kredita Svetske banke obezbediti novac za opremu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Povezane vesti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA