Poraz za Facebook: Društvena mreža će MORATI DA POSLUŠA odluku EU suda! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poraz za Facebook: Društvena mreža će MORATI DA POSLUŠA odluku EU suda!

EU je presudio da ne samo Facebook, nego i druge društvene mreže mogu da budu primorani da uklone sav uvredljiv sadržaj, svuda!

  Izvor: Tanjug/Facebook via AP

Evropski sud pravde ocenio je u svojoj odluci od 3. oktobra da društvene mreže, kakva je Facebook, mogu biti primorane da uklone ili u celom svetu blokiraju pristup sadržaju, koji je sud neke zemlje EU proglasio klevetničkim ili uvredljivim, prenela je agencija AFP.

Možda će vas zanimati i ovo:

Ovo odluka, prokomentarisali su mnogi mediji, nije u skladu sa odlukom vezanom za kompaniju Google, za koju je jedan EU sud odlučio da “pravo na zaborav“ važi isključivo u okvirima EU i da nije potrebno da Google uklanja linkove tj. vidljivost istih i izvan EU tj. u celom svetu.

Vrhovni sud Austrije je od Evropskog suda pravde, u Luksemburgu, zatražio tumačenje direktive EU iz 2000. godine o elektronskoj trgovini, jer se jedna poslanica austrijskih Zelenih žalila da je drugi korisnik Facebook mreže vređa, a austrijski sud je tu njenu ocenu prihvatio.

Poslanica je tužila internet kompaniju i tražila da ukloni uvredljive komentare.

Na upit austrijskog Vrhovnog suda, Evropski sud je ocenio da sud jedne zemlje članice EU može da naloži kompaniji, koja čuva podatke, da ukloni sadržaj u kojem se ponavlja nešto što je ranije bilo proglašeno zabranjenim.

Agencija AP tumači da je odluka Evropskog suda pravde poraz za Facebook, jer se povećava njegova odgovornost za sadržaj, koji objavljuju njegovi korisnici.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Još najvažnijih Facebook vesti na MONDU:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi