Amerika će kazniti zemlje, koje podrže kompaniju Huawei i njenu 5G opremu?! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerika će kazniti zemlje, koje podrže kompaniju Huawei i njenu 5G opremu?!

SAD već neko vreme svoje saveznike i saradnike širom sveta upozoravaju na rizike, za koje oni tvrde da postoje, ako se koriste Huawei 5G mreže. Neki su poslušali, većina nije i sad Amerika razmatra kako da ih kazni.

  Izvor: Evan Vucci/AP

Američka administracija odavno lobira među svojim saradnicima i državama sa kojima ima saveznički odnos protiv Huawei kompanije, njenih telekomunikacionih rešenja i telefona. SAD su i zvanično pozvale sve zemlje da ne koriste Huawei 5G mreže na svojim teritorijama, da bi u maju stavile Huawei na tzv. “crnu listu“ i zabranila poslovanje američkim firmama sa Huawei kompanijom, osim ukoliko za to ne dobiju adekvatnu dozvolu.

Huawei nastavlja bez Google aplikacija:

S obzirom na to da su dosad zvanično podržale američki interes Australija, Novi Zeland i Poljska, a većina upozorenih zemalja nije, među kojima su i Velika Britanija, Francuska, Holandija, Italija, Mađarska, Norveška, Belgija, Švajcarska i druge, Amerika razmatra način na koji da sankcioniše sve te zemlje. “O kazni se razmišlja i još uvek se traži način kako da se ona primeni“, rekao je za Bloomberg jedan od zamenika i asistenata Stejt Departmenta u odeljenju za sajber kriminal, Rod Strajer.

SAD su, prema ovom izveštaju “promenile ploču“ što se tvrdnji o kompaniji Huawei tiče, objavio je sajt PhoneArena, pa SAD više ne tvrde direktno kao do sada da Huawei svojom opremom i telefonima ima mogućnost da špijunira ljude i korisnike tj. ono što se kroz njih prima i šalje, nego da “veza kompanije Huawei i kineske vlasti može da dovede do toga da na zahtev kineske države ta kompanija mora da preda podatke o korisnicima širom sveta“.

Takođe, isti izvor navodi da Huawei kompanija verovatno više neće dobiti produženje licence za korišćenje američkog softvera i hardvera nakon isteka produženja licence u avgustu. Poslednja licenca ističe krajem novembra.

Do tada i Evropa treba da odluči na nivou Unije kako će se koristiti buduće 5G mreže, na koji način će se vršiti njihova sertifikacije i koliko je koji dobavljač ili rešenje bezbedno. Sad svaka zemlja ima pravo da odluči kog provajdera opreme i servisa će odabrati, ali će to u budućnosti verovatno biti obuhvaćeno odlukama na nivou EU. Izveštaj o bezbednosnoj situaciji 5G provajdera i njihovih rešenja očekuje se već početkom oktobra.

Huawei se našao na meti Vašingtona, koji je zabranio njegovu 5G mrežu zbog zabrinutosti oko veza sa kineskom vladom i smatra i da druge zapadne zemlje treba da blokiraju tehnologiju Huawei-a.

Huawei je izjave SAD nazvao žalosnim, a potom i tužio SAD zbog namernog i paušalnog etiketiranja kompanije kao špijunske.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

SAD - Huawei i priče o zabranama:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA