Nepopravljiva Apple greška otključava stotine miliona iPhone-a za Jailbreak | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepopravljiva Apple greška otključava stotine miliona iPhone-a za Jailbreak

Novinari širom sveta nazvali su ovo “EPIC JAILBREAK“, odnosno mogućnost da korisnici pomoću greške u sistemu preuzmu kontrolu nad iPhone uređajem.

  Izvor: Promo/Apple/MONDO MobIT

Apple, navodno, ako je verovati izvorima, koje citira The Verge, ne može da učini ništa protiv greške, koja omogućava da se Jailbreak-ovanje iPhone uređaja obavi tako da Apple ne bi mogao ništa da uradi budućim zakrpama niti softverskim nadogradnjama. Prema The Verge sajtu ovo bi mogao biti jedan od najvećih Apple hakerskih napada u nekoliko poslednjih godina.

U međuvremenu, Android ima druge muke:

Greška se nalazi u samom kodu iOS softvera i uređaja, koji se izvršava kad se iPhone boot-uje tj. kad se sistem podiže i s obzirom na to da se radi o ROM (read-only memory) greški nemoguće ju je prepisati ili zakrpiti. Iza otkrivanja greške nalazi se haker pod imenom axi0mX, koji je u seriji tvitova objasnio i prikazao grešku, koja se pojavljuje od iPhone 4 uređaja naovamo. On je rekao da su s namerom izašli u javnost s greškom, kako bi starije modele iPhone uređaja učinili boljim, što je na kraju bolje za sve korisnike.

Ljudi koji se bave softverom biće u prilici da Jaibreak-uju sve verzije iPhone uređaja od iPhone 4 do danas, kako bi omogućili korišćenje novog softvera i bezbednosnih zakrpa i za starije uređaje, koje je Apple odlučio da izostavi iz ažuriranja. Bezbedni od “milosrdnog hakovanja“ su samo najnovija tri iPhone uređaja, mada postoji mogućnost da ni prethodna generacija - iPhone XR, iPhone XS i iPhone XS Max - ne može da bude hakovana, ali se to još istražuje.

Za sada nije pronađen nijedan Jailbreak softver do sada, jer je axi0mX tek obznanio svoje otkriće i namere, ali The Verge i ostali mediji prenose da je pitanje trenutka kad će različiti tipovi ovog softvera početi da “niču“. Jailbreak je bio popularan način korišćenja iPhone uređaja i kod nas, ali je Apple sa novijim čipovima i boljom zaštitom uspeo da spreči takve stvari, očigledno do sada.

Neke opcije, koje su u vreme starog Jilbreak-ovanja bile popularne, a iPhone ih tada nije imao (menjanje pozadine, kopiranje teksta itd.) danas su dostupne na većini modela, a danas kad ima mnogo više aplikacija i opcija trećih strana je to mnogo ozbiljnija bezbednosna pretnja za Apple ekosistem i njegove korisnike.

Pratićemo situaciju, a do tada se uzdržite se od bilo kakvih tipova ovakvog softvera.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi