Norveška odbila da posluša SAD: Kinezi dobrodošli da grade 5G mreže! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Norveška odbila da posluša SAD: Kinezi dobrodošli da grade 5G mreže!

Norveška neće blokirati kinesku kompaniju u razvoju 5G mreža niti servisa.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Norveška ne planira da blokira kinesku kompaniju Huawei Technologies u razvoju 5G telekomunikacione mreže u zemlji, izjavio je norveški ministar za razvoj Nikolaj Astrup. Nakon Francuske, Italije, Belgije, Holandije, Velike Britanije, Nemačke i Švajcarske, Norveška je još jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja Evrope, koja nije poslušala SAD u vezi sa zabranom Huawei tehnologije (poslednji izveštaj iz Brisela navodi da Huawei ne špijunira posredstvom svoje mreže).

Ko se boji 5G mreže i baznih stanica?

Ova odluka bi, ocenjuje Rojters, mogla da donese Norveškoj probleme sa njenim NATO saveznikom - Sjedinjenim Državama - koje su vršile pritisak na tu nordijsku zemlju da spreči Huawei u razvoju 5G mreže. "To nije opcija o kojoj se razgovara", izjavio je ministar Astrup u intervjuu za britansku agenciju. "Imamo dobar dijalog sa kompanijama o bezbednosti, a na samim kompanijama je, zatim, da odaberu dobavljače. U Norveškoj nemamo nikakve zabrane protiv bilo kojeg dobavljača", dodao je on.

Kompanija Telenor, najveći norveški provajder telekomunikacionih usluga, planira da ove godine izabere dobavljače tehnologije 5G, kako bi se pripremila za njeno komercijalno lansiranje u 2020. godini. "Razgovaramo sa svima, svi su u procesu i na kraju ćemo videti koga ćemo izabrati. Nastavljamo sa dobrim dijalogom sa vladom", izjavio je Peter-Bere Furberg, koji rukovodi domaćim operacijama Telenor kompanije. "Vodimo proces koji je otvoren za sve partnere", poručio je on.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA