Apple neće da plati: Kazna od 13 milijardi evra se kosi sa zdravim razumom! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple neće da plati: Kazna od 13 milijardi evra se kosi sa zdravim razumom!

Američka Apple kompanija osporava kaznu od 13 milijardi evra izrečenu u Evropskoj uniji zbog višegodišnjeg neplaćanja poreza.

  Izvor: MONDO portal / Live stream

Nalog Evropske unije da Apple isplati Irskoj 13 milijardi evra na ime zaostalih poreza "prkosi realnosti i kosi se sa zdravim razumom", objavila je ta američka kompanija, pošto je uložila žalbu na presudu iz 2016. godine.

Kakvu kaznu Apple plaća i zbog čega:

Proizvođač iPhone uređaja je, takođe, optužio Evropsku komisiju da zloupotrebljava svoja ovlašćenja za borbu protiv državne pomoći, da "naknadnim izmenama domaćeg zakona sa retraoktivnim dejstvom" u stvari pokušava da promeni i međunarodni poreski sistem i da u tom procesu stvara pravnu neizvesnost za preduzeća, prenosi Rojters.

Apple-ovi argumenti na Opštem sudu EU, drugom najvišem evropskom sudu, usledili su nakon što je EK još 2016. godine saopštila da se taj tehnološki gigant okoristio o nezakonitu državnu pomoć zahvaljujući poreskim odlukama Irske, kojima je tokom dve decenije veštački umanjeno poresko opterećenje toj kompaniji. "Komisija tvrdi da se sav Apple-ov profit od ukupne prodaje van Amerike mora pripisati dvema podružnicama u Irskoj", izjavio je Danijel Bird, Apple-ov zastupnik na sudu.

On je, međutim, rekao da su iPhone, iPad, AppStore i drugi Apple proizvodi i usluge, i ključna prava intelektualne svojine, razvijeni u SAD, a ne u Irskoj, što, kako tvrdi, pokazuje manjkavosti onoga što zastupa Komisija. "Aktivnosti ogranaka nisu uključivale stvaranje, razvoj ili upravljanje tim pravima. Na osnovu činjenica ovog slučaja možemo zaključiti da primarni stav prkosi realnosti i zdravom razumu", rekao je Bird.

Dodaje i da aktivnosti ove dve podružnice u Irskoj jednostavno nisu mogle biti odgovorne za ostvarivanje gotovo celokupnog Apple-ovog profita izvan Amerike. Ročište na Opštem sudu EU, održano 17. septembra, kako ocenjuje Rojters, ključno je u borbi evropskog komesara za konkurenciju Margret Vestager da "stane na kraj" ugovorima, koji daju multinacionalnim kompanijama konkurentsku prednost nad ostalim tržišnim akterima. Ova kampanja Vestagerove je, takođe dovela do pokretanja postupaka protiv Starbaksa, Fijata, Anžija, Amazona i drugih multinacionalki.

Apple-ov glavni finansijski direktor, Luka Maestri, predvodi šestočlani tim kompanije na sudu, gde će sudsko veće od pet sudija tokom dva dana saslušati argumente obe strane (Apple kompanije i Evropske komisije), kao i Irske, Luksemburga, Poljske i Nadzornog organa EFTA-e.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Apple Event in a flash
Izvor: Apple

Introducing iPhone 11 Pro — Apple
Izvor: Apple

iPhone 11 Pro — It’s tough out there — Apple
Izvor: Apple

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA