Bitcoin i rudarenje kriptovaluta UBIJA NAM VAZDUH, kažu ruski stručnjaci | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitcoin i rudarenje kriptovaluta UBIJA NAM VAZDUH, kažu ruski stručnjaci

Dokazan je poguban globalan uticaj veb rudarenja kriptovaluta po život planete i nas samih.

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Veb rudarenje je tokom 2018. godine potrošilo do 18,8 gigavata električne energije, što je uporedivo sa potrošnjom energije cele Poljske, i prouzrokovalo je godišnju emisiju od približno 800 tona ugljen-dioksida (C02).

Zašto su svi nagrnuli na Bitcoin:

To je pokazalo istraživanje kompanije Kaspersky o ekonomskom i ekološkom uticaju veb rudara, aplikacija koje rade u korisničkim pretraživačima i rudare kriptovalute. Istraživači su zaključili da, iako se individualni gubici mogu smatrati beznačajnim, globalni uticaj veb rudarenja je iznenađujuće strašan.

Prema računicama kompanije Kaspersky, količina energije potrošena putem veb rudarenja može biti i do 1.670 MWh, osim ukoliko veb stranica ne blokira kod odgovoran za pokretanje rudarenja. “Ako to pretvorimo u emisiju ugljen-dioksida po globalnom proseku Međunarodne agencije za energiju (IEA), to je jednako sa oko 800 tona CO2 emitovanih u atmosferu u 2018. godini", poručuju iz kompanije Kaspersky.

Pročitajte i ovo: Kako da se zaštitite od veb rudarenja kriptovaluta

U toj kompaniji, međutim, primećuju značajno smanjenje aktivnosti veb rudarenja u 2019. godini, jer postoji mnogo pravnih i tehničkih inicijativa usmerenih ka smanjenju uticaja veb rudarenja.

Veb rudarenje ili krađa kriptovaluta putem pregledača interneta je pretnja kojoj su mnogi korisnici redovno izloženi, a da toga nisu ni svesni.

Ove aktivnosti mogu da primete samo ako provere izvorni kod veb stranice ili primete da određeni veb resursi opterećuju njihov uređaj kad su otvoreni. Veb rudarenje je alternativna metoda rudarenja kriptovaluta, koja koristi posetioce veb sajtova da ostvari svoj cilj.

Vlasnici veb sajtova pretvaraju kapacitet uređaja njihovih korisnika u kriptovalutu dok je korisnički pretraživač uključen i funkcioniše u pozadini. U određenim slučajevima međutim, veb stranice obaveštavaju korisnike o njihovoj izloženosti ovakvoj šemi i traže njihov pristanak, objašnjavajući da se veb rudarenje vrši u cilju monetizacije veb stranice bez pokazivanja iritantnih oglasa ili plaćenih pretplata.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA