DRAKONSKA kazna za Apple, koja je uzdrmala čak i tako veliku kompaniju! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRAKONSKA kazna za Apple, koja je uzdrmala čak i tako veliku kompaniju!

Apple osporava kaznu od 13 milijardi evra u Evropskoj uniji.

 Izvor: Tanjug/AP/Jeff Chiu

Apple će sutra pokrenuti pravni postupak protiv odluke Evropske komisije da kazni ovu kompaniju sa 13 milijardi evra zbog neplaćanja poreza u Irskoj. Očekuje se da će proizvođač iPhone uređaja poslati šestočlanu delegaciju, uključujući šefa svojih finansija, na dvodnevno sudsko saslušanje pred Opštim sudom u Luksemburgu, drugim po rangu u EU.

Uvek marketing sa stilom, kao niko drugi:

Komisija je u avgustu 2016. godine saopštila da je Irska poreskim zakonima iz 1991. i 2007. godine na veštački način umanjila poreske obaveze Apple-a u periodu dužem od dve decenije, što je ekvivalentno nelegalnoj državnoj pomoći.

Komesar EU za konkurentnost Margret Vestager ukazala je na porez od 0,005 odsto, koji je Apple platio u Irskoj 2014. godine kao primer neobično male isplate od strane ove kompanije. Očekuje se da će Apple tvrditi da nije prekršio zakon i da je poštovao propise u Irskoj i SAD. Slični argumenti izneseni su u blogu posle odluke EU o ovom pitanju pre nekoliko godina.

Kompanija će, kako se očekuje, tvrditi da većinu poreza duguje Americi, jer je većina vrednosti njenih proizvoda, uključujući dizajn, inženjerski rad i razvoj, nastala u SAD. Irska, koja je optužila Evropsku komisiju da je prekoračila svoja ovlašćenja i da se umešala u suverena pitanja jedne svoje članice, takođe osporava pred sudom odluku Unije.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Introducing iPhone 11 Pro — Apple
Izvor: Apple

Pročitajte MONDO Apple vesti:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi