Masovna blokada političara i medija na jednoj od najvećih društvenih mreža | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Masovna blokada političara i medija na jednoj od najvećih društvenih mreža

Twitter blokirao naloge kubanskih zvaničnika i medija.

 Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Američka društvena mreža Twitter blokirala je naloge lidera kubanske Komunističke partije Raula Kastra, njegove ćerke Marijele Kastro i vodećih kubanskih državnih medija, napisali su državni mediji na svojim sajtovima, prenosi Rojters.

Obavezno obiđite Kubu s nama:

Blokirane su i desetine naloga novinara kubanskih državnih medija, kao i zvanični nalog Ministarstva komunikacija. "Twitter nije objasnio ovaj korak, niti je izdao ikakvo upozorenje", rečeno je u Rojtersu, a agencija dodaje da iz kompanije Twitter nisu odgovorili na molbu za komentar.

Potez Twitter-a desio su u trenutku kad je kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel u obraćanju naciji na državnoj televiziji upozorio na energetsku krizu izazvanu američkim sankcijama.

Udruženje novinara Kube ovo je nazvalo "masovnom cenzurom" i podsetilo da je Twitter i u prošlosti suspendovao individualne naloge, koji su ponovo proradili. "Ono što je novo je obim ovog jasno planiranog čina u sajber ratu, usmerenog da ograniči slobodu govora kubanskih institucija i građana i da ućutka vođe revolucije", smatra Udruženje u saopštenju. Pojedini nezavisni novinari ironično su komentarisali činjenicu da se vladini zvaničnici, koji imaju monopol u javnom prostoru i tradicionalnim medijima u jednopartijskoj državi žale na cenzuru.

Nezavisno novinarstvo u Kubi se toleriše, ali nije legalno, a portali nekoliko alternativnih medija su blokirani. Kubanci moraju da koriste virtuelne privatne mreže kako bi im pristupili.

Kuba se nalazi na listi od 10 zemalja sa najvećom cenzurom, koju je ove nedelje objavio Odbor za zaštitu novinara iz Njujorka. Ta zemlja, koja je dugo bila jedna od najmanje povezanih zemalja na svetu, počela je poslednjih godina da brzo razvija pristup internetu, a prošlog decembra je uvela i mobilni internet.

Kubanski zvaničnici su prošle godine masovno počeli da se pojavljuju na Twitteru, nakon što je predsednik Dijaz kanel otvorio nalog i pozvao ih da budu više u dodiru sa narodom. Pojedini zvaničnici odgovaraju na komentare građana, dok većina samo prosleđuje zvanična saopštenja, naveo je sinoć Rojters.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Havana, Kuba
Izvor: MONDO (www.mondo.rs)

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi