Srbija među malim brojem zemalja sa STRATEGIJOM o veštačkoj inteligenciji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija među malim brojem zemalja sa STRATEGIJOM o veštačkoj inteligenciji

Srbija do kraja 2019. dobija strategiju o veštačkoj inteligenciji, koja će omogućiti brži i bolji razvoj AI-ja u našoj zemlji i regionu.

  Izvor: Promo/Hellblade: Senuas Sacrifice

Srbija će se do kraja 2019. godine pridružiti malom broju zemalja u svetu, koje imaju zvaničnu strategiju o veštačkoj inteligenciji, najavio je savetnik predsednice Vlade Srbije za IT i preduzetništvo Nenad Paunović i dodao da Srbija mnogo ulaže u razvoj veštačke inteligencije (AI) kao jedne od najvažnijih alatki za rast izvoza u IT industriji.

Veštačka inteligencija u akciji

Paunović je na panelu posvećenom veštačkoj inteligenciji, uoči otvaranja Međunarodnog kineskog sajma investicija i trgovine CIFIT 2019 u Sjamenu, rekao da naša zemlja ima dugu i jaku tradiciju tehnologija koja datira iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka kada su, kako je rekao, američki naučnici dolazili u Srbiju da uče o robotici. "Sa unapređenjem interneta i digitalnom ekonomijom naš IKT sektor je iskoristio te mogućnosti i postali smo zemlja izvoznica IT programa sa godišnjom stopom rasta iznad 30 odsto", rekao je Paunović i dodao da Vlada Srbije mnogo ulaže u razvoj IT tehnologija.

Ukazao je na primer kompanije "3lateral" koja, kako je naveo, koristi veštačku inteligenciju za kreiranje digitalne replike ljudi u video igrama i filmovima ne samo kad je reč o pokretima već I neverovatno preciznim ekspresijama na licu. Takođe, naveo je i primer Instituta Biosens, koji je u vlasništvu države, koji koristeći veštačku inteligenciju pravi fotografije zemljišta, koje pomažu poljoprivrednicima da na najbolji mogući način iskoriste svoje obradive površine.

Hellblade Development Diary 16: The Face of Senua.
Izvor: OfficialNinjaTheory.

Značaj tog projekta je prepoznala i EU i biće jedan od 10 izuzetnih evropskih centara, a jedini za digitalnu poljoprivredu", rekao je Paunović i dodao da su u Srbiji i predstavništva velikih kompanija kao što su Microsoft, Continental, NCR, Nutanix koje zapošljavaju AI I IT inženjere iz Srbije čije se tehnologije primenjuju širom sveta.

Paunović je podsetio i da je digitalizacija ključni prioritet Vlade Srbije i premijerke Ane Brnabić i da su u tom smislu postignuti značajni rezultati u oblasti obrazovanja, poboljšanju poslovnog okruženja I direktnoj podršci digitalnim kompanijama i projektima o veštačkoj inteligenciji.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi