"Pametne" kamere ispale glupe: Svuda vide kriminalce?! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pametne" kamere ispale glupe: Svuda vide kriminalce?!

Čak 28 američkih poslanika test veštačke inteligencije za kamere sa prepoznavanjem lica proglasio je - traženim kriminalcima!

  Izvor: Intel.

Dok ovde, na periferiji savremenog sveta, narod mahom pada u trans na pomisao da će biti okružen kamerama (jer mora da se zna red!), tamo negde se pun krug već obrnuo.

Nuspojave tehnologije prepoznavanja lica (facial recognition) u Americi su se dovoljno nagomilale da proizvedu snažnu kontru takvoj praksi. Iako se u liberalnom maniru kritikuje sama ideja preterane prismotre, neprofitna organizacija ACLU (American Civil Liberties Union) ne propušta priliku i da naglasi njenu nepouzdanost.

Prošlog jula, prilikom pobune protiv projekta Rekognition (koji je sprovodio Amazon u saradnji sa administracijom), ovaj sistem je testiran na fotografijama američkih poslanika. Kako je bogata baza privedenih i osuđivanih lica pogrešno ocenila, 28 kongresmena su kriminalci!

Prilikom podnošenja ovogodišnje inicijative AB1215, koja bi proglasila prepoznavanje lica od strane policijskih kamera nezakonitom na teritoriji Kalifornije, test je ponovljen, sa sličnim rezultatima. Ovog puta, broj počinilaca je manji za dvoje ili tehnologija napreduje ili je prosto uzorak manji. Osim komične, pajtonovske premise da su za nepristrasnu mašinu političar i kriminalac isto, objašnjava SK, izgleda da je rano da se zakon bezrezervno osloni na veštačku inteligenciju.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA