iPhone “potonuo“ za 12 odsto, ali sat “razbija“ | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone “potonuo“ za 12 odsto, ali sat “razbija“

Prvi put od kada Apple posluje u okviru mobilne telefonije prodaja iPhone uređaja činila je manje od polovine ukupnih prihoda.

  Izvor: YouTube/Apple

Prihodi kompanije Apple od prodaje iPhone uređaja pali su na ispod polovine ukupnih kvartalnih prihoda tog tehnološkog giganta, što se dogodilo prvi put u sedam godina. Izvršni direktor Apple kompanije Tim Kuk je, međutim, novonastali zaokret okarakterisao kao uspešnu diverzifikaciju od jednog pojedinačnog proizvoda i istovremeno je prognozirao rezultate, koji će nadmašiti predviđanja Wall Street-a.

Inače, Wall Street je za upravo završen kvartal imao bolje prognoze o prodaji iPhone uređaja, nego što ih je Apple ostvario.

U trećem fiskalnom kvartalu koji je završen u junu, Apple je prijavio rast prihoda od jedan odsto na 53,8 milijardi dolara i pad zarade po akciji od sedam odsto na 2,18 dolara, u poređenju sa očekivanjima od 53,39 milijardi dolara i 2,10 dolara po akciji, prema podacima Refinitiva.

Trend opadanja prodaje mobilnih telefona u svetu naterao je Apple da se koncentriše na uređaje kao što je Apple Watch i na rast u sektoru muzike, aplikacija, igara... U kontinentalnoj Kini, ukupan broj korisnika Apple-ovih uređaja je, prema rečima Kuka, porastao u trećem fiskalnom kvartalu, što je pomoglo kompaniji da poveća tržište svojih usluga, čija je prodaja porasla za više od deset odsto. "Mi smo zapravo zabeležili rast u kontinentalnoj Kini. Prihodi koji se ne tiču prodaje iPhone-a povećani su za 17 odsto. Rasli smo u svakoj kategoriji, sem u kategoriji iPhone", izjavio je Kuk.

Na globalnom nivou, međutim, prodaja iPhone uređaja pala je za 12 odsto, na 25,99 milijardi dolara, nakon što je pala za 17 odsto u prethodnom kvartalu. Prihodi od nosivih i drugih uređaja porasli su za skoro 50 odsto, nadmašivši tako očekivanja, dok su prihodi od usluga porasli za 12,6 odsto na 11,46 milijardi dolara.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi