Srpski operativni sistem SEPTOR: Bezbedniji, privatniji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski operativni sistem SEPTOR: Bezbedniji, privatniji

Ako želite da isprobate nešto novo i drugačije, bazirano na Linux-u, a pritom i bezbedno i koncipirano da zadrži vašu privatnost za vas - probajte SEPTOR!

  Izvor: MONDO / Septor / Linux

Operativni sistem tj. Linux distribucija Septor, proizvod je naših programera, koji je za kratko vreme videlo i isprobalo mnogo ljudi, a pored objavljivanja testova i informacija o Septoru na brojnim sajtovima, dospeo je i u dva poznata PDF časopisa i bio deo softvera na pratećim DVD medijima.

Distribucija Septor je klasičan Debian derivat, kome je glavni projektni zadatak poboljšanje bezbednosti i privatnosti na internetu, a njeno oblikovanje je prilagođeno prosečnom korisniku.

Glavna karakteristika, koja bi se mogla pripisati ovom proizvodu jeste obavljanje saobraćaja preko Tor mreže, koja u sadašnjem vremenu važi kao jedan od najsigurnijih načina komunikacije na internetu. Za nedovoljno upućene, radi se o sistemu za tzv. “rutiranje saobraćaja“ preko brojnih posrednika, koji se određuju i smenjuju nasumično u okviru projektovanog vremenskog intervala. Kad se povežete na Tor mrežu, tamo vas očekuju mnogobrojni mrežni čvorovi sa svih delova naše planete, koji će služiti za prijem, prenos i otpremu korisničkih podataka.

Septor 2019
Izvor: Septor Linux

Prijemni računar obavlja zadatak skrivanja IP adrese korisnika i šalje šifrovani paket ka prenosnom čvoru, koji će dodati svoj deo enkripcije i proslediti ga ka izlaznom čvoru. Izlazni računar će dovršiti zadatak dešifrovanjem paketa i slanjem serveru u svoje ime, a ne u ime realnog pošiljaoca.

Pročitajte i ovo: Serbian 2019 - Operativni sistem na srpskom je stigao

Kao osnova za obrazovanje operativnog sistema korišćen je Debian, sa KDE grafičkim okruženjem. Distribucija se može koristiti preko live režima, uz pomoć USB medija ili instalirana klasično na hard disk. U skladu sa projektnim zadatkom, za unapred instaliran softver odabrane su aplikacije za koje se smatra da su adekvatne za distribuciju ovakvog tipa.

Pored Tor veb pregledača, tu se nalazi i Thunderbird, klijent elektronske pošte sa TorBirdy ekstenzijom. U meniju se mogu pronaći alati koji služe za upravljanje sertifikatima, za brisanje metapodataka, upravljanje ključevima i digitalno potpisivanje. Tu su i zaštitni zid, bezbedniji klijenti za razmenu poruka, kao i OnionShare servis za anonimno deljenje fajlova preko Tor mreže.

Kompletan spisak programa izgleda ovako:

- Dolphin i KFind za upravljanje i pretragu fajlova
- Synaptic i Gdebi za upravljanje i instalaciju softvera
- Grafika / Multimedija: GIMP, Gwenview. VLC, K3b, Guvcview
- Кancelarija: LibreOffice, Kontact, КOrganizer, Okular, Kwrite, Kate
- Internet: Tor pregledač, ThunderbirdRicochet IM, HexChat, QuiteRSS, OnionShare
- Alati: Gufw, KonsoleArk, Sweeper, Kcalc, KGpg, Kleopatra, ISO Image Writer, Bootiso, MAT, KWallet, VeraCrypt.

Ako ste novajlija na Linuks-u, instalacioni proces je jednostavan i traje oko 10 minuta, a ovde možete da pročitate kako se pripremaju mediji za instalaciju. Grafički interfejs instalacionog postupka podrazumevano je podešen na engleski jezik, a to se može promeniti već na prvom koraku. Ako do sada niste videli kako izgleda instalacija, možete je pogledati u slikama, a dostupan je i video materijal.

Za koreni (root) pristup fajlovima, dostupna je ikona u meniju. Desktop efekti su podrazumevano podešeni i pokreću se pritiskom na tastere F10, F11 i F12. Ako se nekome dopada dizajn i želi da ga vidi na već postojećem sistemu, temu može preuzeti u zvaničnoj riznici.

Septor Linux fajlovi: Septor-2019.4-amd64.iso   (signature)  (md5sum)

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

iggy

Pa zasto nije Cinnamon nego je KDE ljudi moji...