Sjajna vest za MEDIJE: Google i Fejs će plaćati sadržaj | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjajna vest za MEDIJE: Google i Fejs će plaćati sadržaj

Francuska usvojila zakon o zaštiti prava izdavača i novinskih agencija, kojim se Google kompaniji praktično smanjuju ingerencije nad sadržajem, koji deli i koristi u svojim servisima.

  Izvor: MONDO portal / Google

Francuski parlament je definitivno danas odobrio uvođenje zakonskog prava na nadoknadu za autorska prava novinskih agencija i novinskih urednika, takozvana "srodna prava", s ciljem da se uspostavi ravnoteža sa internet-gigantima, kao što su Google i Facebook.

Taj zakon je prvi kojim se u nacionalnom pravosuđu primenjuje evropska direktiva o autorskim pravima usvojena krajem marta u Evropskom parlamentu u Strazburu. Zakon je usvojen sa 81 glasom "Za" i samo jednim "Protiv". "Možemo biti ponosni što smo prva evropska zemlja, koja primenjuje ovaj deo direktive", rekao je ministar kulture Frank Rister, i dodao da je taj propis apsolutno neophodan za demokratiju i opstanak slobodnih i nezavisnih medija.

Uvođenjem "srodnih prava" trebalo bi da se omogući medijima kao što je Novinska agencija Frans pres, da dobiju nadoknadu kad se njihovi tekstovi ponavljaju "onlajn", preko informativnih portala, kao što je Google News ili preko društvenih mreža kao što je Facebook, ako je to plasirano preko nekog od njegovih servisa.

Pročitajte i ovo: Google da plati odštetu od 1.000 € po korisniku?!

Zakonom se iz zaštite isključuju takozvane "preterane veze" kad se radi o pojedinačnim rečima ili vrlo kratkim izvodima iz neke publikacije. Rok za nadoknadu određen je na dve godine, u skladu sa evropskom direktivom.

Usvajanjem ovog zakona otvara se put pregovorima o načinu naplate nadoknade ili o izboru tela, koje bi bilo zaduženo za sakupljanje sredstava i upravljanje njima.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi