IZBRIŠITE ovaj video plejer sa svojih uređaja! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZBRIŠITE ovaj video plejer sa svojih uređaja!

Odluku o brisanju VLC video plejera donesite privremeno, dok se ne isprave ozbiljni sigurnosni problemi, koje aplikacija dokazano ima.

  Izvor: Promo/Google Play Store
 VLC for Android 2.0
VLC for Android 2.0
Izvor: Promo/Google Play Store

Jedan od omiljenih video plejera i uopšte jedna od omiljenih aplikacija VLC video plejer ima ozbiljnu sigurnosnu manu, koja može da vas izloži potencijalnim bezbednosnim rizicima sa lošim posledicama po vaš uređaj i vas same.

Gizmodo smatra da je VLC verovatno najpopularniji video plejer, koji povezuje više različitih platformi, a da je njegova Open Source priroda odgovorna za ovakav propust, koji sad pogađa stotine miliona korisnika širom sveta. Zbog toga, dok VideoLAN Project ne popravi propust potrebno je da izbrišete VLC sa svojih uređaja. Ovom apelu pridružili su se i poznati IT mediji - The Verge, IGN, Ars Technica i mnogi drugi, pa bi njihove preporuke trebalo ozbiljno shvatiti.

Nemačka bezbednosna agencija CERT je otkrila propust, o kojem ćete detaljno čitati u njegovom klasifikacionom opisu, a propust je ocenjen veoma visoko i označen je kao kritičan propust - 9.8! Ovaj RCE (remote code execution) propust omogućava hakerima da lako upadnu u sistem žrtve, instaliraju fajlove, modifikuju sistem ili izvršavaju softverske i druge zadatke bez znanja i bez odobrenja osobe u čijem su sistemu. Problem plus je i to što je na ovaj način omogućeno napadačima i da skladište bilo kakve fajlove na sistemima žrtve-

Potvrđeno je da su ugroženi korisnici Windows, Linux, Unix sistema, a da su macOS korisnici bezbedni. VLC za iOS i Android se još uvek ispituju, ali je dobra vest, pišu strani IT mediji, da za sada nema podataka o tome da je propust iskorišćen na neki od načina, koji smo opisali.

Ekipa programera, koja stoji iza VLC plejera najavila je izlazak zakrpe, ali je ona trenutno tek na pola puta do završetka, a o novim vestima u ovom slučaju najbolje je da se informišete na izvoru - VideoLAN Project stranici.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA