OGROMNO SNIŽENJE internet cena u romingu, do SEDAM PUTA | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OGROMNO SNIŽENJE internet cena u romingu, do SEDAM PUTA

Značajno smanjenje roming cena u regionu omogućiće i niže troškove i kvalitetniju komunikaciju za putnike iz Srbije, ali i one, koji dolaze u našu zemlju.

Rešenjem RATEL-a operatorima se od 1. jula, na osnovu regionalnog sporazuma, određuje obaveza snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana, a najviše će biti umanjena cena korišćenja interneta i to za oko sedam puta! Ovo se odnosi na građane Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Albanije i “Kosova“.

Cene rominga, rečeno je Tanjugu u RATEL-u, biće snižene za sve naše korisnike od 1. jula do 31. decembra (prva faza) i to:

- Za minut razgovora za odlazne pozive sa (prosečnih) oko 28 dinara cena će biti snižena na oko 11 dinara,
- Cena SMS poruka će biti smanjena sa oko devet na oko četiri dinara, kao i

- Prenos podataka po megabajtu biti umanjen sa oko 30 na oko četiri dinara.

U Rešenju RATEL-a operatorima se određuje obaveza snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana i u njemu se navodi da za pozive u romingu neće biti naplaćivana uspostava veze. Takođe, za primljene poruke i poruke govorne pošte u SMS romingu neće se obračunavati dodatne naknade.

Naplata odlaznih poziva vršiće se po sekundi, s tim što operatori mogu primeniti inicijalni minimalni obračunski period, koji ne može biti duži od 30 sekundi. Naknada za prenos podataka u romingu vršiće se po kilobajtu, uz izuzetak poruka (MMS) koje se mogu naplaćivati po jedinici, odnosno po poslatom MMS-u.

Pročitajte i ovo: Viber ukida roming, uvodi pretplatu i lokalne brojeve

U RATEL-u podsećaju da je počev od 1. jula 2019. pa do 30. juna 2021. godine predviđeno postepeno snižavanje cena rominga u nekoliko faza i to:

- Od 1. jula 2019. godine, zatim od 1. januara 2020. godine
- Od 1. jula 2020. godine, da bi od 1. jula 2021. došlo do potpunog ukidanja naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana odnosno korisnici će plaćati usluge rominga pod istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Od 1. januara 2020. godine se menja način obračuna troškova rominga, tako da će svi korisnici plaćati roming po principu, koji podrazumeva zbir domaće cene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju ) plus roming naknadu. To će dovesti do dodatnog snižavanja troškova rominga za većinu korisnika.

Pročitajte i ovo: Ukida se roming između Rusije i Srbije

Od 1. jula 2020. uslediće dodatno snižavanje roming cena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike. Regionalni sporazum o romingu potpisali su u aprilu, na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (WB6-Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i “Kosovo“).

Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom EU, a ispred Srbije je potpis na taj dokument stavio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA