Koristite više od 2.000 OPASNIH Android aplikacija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koristite više od 2.000 OPASNIH Android aplikacija

Među izuzetno opasnim aplikacijama i popularne igre Hill Climb Racing i Temple Run!

  Izvor: Screeshot/Play Store

Dvogodišnje istraživanje otkrilo je da je najmanje 2.040 Android aplikacija vrlo opasno na neki način, a porazno je to što sve dolaze iz zvanične Google Play Store prodavnice. Neke traže posebno osetljive dozvole od korisnika, dok su druge jednostavno malver. Ovo je zaključak studije, koju je tokom dve godine sprovodio Univerzitet iz Sidneja, zajedno sa partnerima istraživanja, Data61 (CSIRO).

Istraživači su napravili uzorak od JEDAN MILION aplikacija iz Google Play Store-a, pa je otkriveno da su među aplikacijama, koje su štetne zbog malvera i traženja posebnih dozvola kritične i vrlo popularne igre, između ostalih aplikacija i igara, Hill Climb Racing i Temple Run.

Kako bi obradili milion aplikacija istraživači su uposlili i neuronske mreže i mašinsko učenje, a samo u 10.000 najpopularnijih aplikacija, prateći stroge algoritme i tražeći opasne matrice ponašanja, ovi sistemi, zajedno sa ljudskim istraživanjem, pronašli su čak 49.607 pretnji - gotovo pet po svakoj aplikaciji!

Koristeći VirusTotal skeniranje na viruse i malver od tih 10.000 najpopularnijih aplikacija 7.246 je na neki način bilo kompromitovano, a čak 2.040 aplikacije je označeno kao “vrlo rizične“. Više od 1.560 aplikacija tražilo je nepotrebne dozvole od korisnika da pristupa i koristi njegove podatke, dok je čak 1.407 aplikacija na uređajima korisnika instaliralo “biblioteke“ trećih strana!

Google je nakon istraživanja pristupio proučavanju i na osnovu njega neke aplikacije su povučene iz Google Play Store-a, dok su za druge zatraženi stroži kriterijumi da se vrate u Play Store uz značajne izmene. Bezbednosni tim Google kompanije izjavio je da nema mesti panici i da je bezbednost korisnika na adekvatnom nivou.

Ipak, dodatan oprez nikad nije na odmet!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA