POTVRĐENO: Google konačno PLAĆA našim programerima! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POTVRĐENO: Google konačno PLAĆA našim programerima!

Programerima iz Srbije, uskoro novac od prodaje igara, aplikacija i drugog softvera sa Google Play Store-a!

  Izvor: Promo/Google

Baš kao što je MobIT nedavno pisao u našim vestima - preduzetnici i programeri iz Srbije uskoro će moći svoje proizvode, aplikacije i igre, koje postavljaju na prodavnicu Google Play Store, da i direktno naplaćuju. Ovo je najzad povoljan rezultat nakon mnogo rundi razgovora predstavnika kompanije Google sa Narodnom bankom Srbije.

Pročitajte i ovo: GMail je najzad shvatio da je ova opcija neophodna!

Viceguverner NBS Dragana Stanić rekla je za Tanjug da su do sada programeri, fizička lica, bili u prilici da njihove aplikacije budu besplatno preuzimane sa jednog dela servisa Google-ove prodavnice, a da je za vlasnike aplikacija važno da se njihovi proizvodi postavljaju na drugom delu Google Play Store-a, gde je to na komercijalnoj osnovi.

"Google do nedavno to nije omogućavao nikome u regionu i bilo je mišljenja u javnosti da to onemogućava NBS svojim zakonskim propisima. Međutim, upravo je suprotno. Guverner se u proteklih par godina u nekoliko navrata obraćala Google-u i inicirala tu temu", objašnjava Stanić. Dodaje da se ova kompanija nedavno obratila NBS-u sa pitanjem da li postoje pravne prepreke za prodaju aplikacija.

Narodna banka je, kaže, razgovarala sa Google-ovim predstavnicima i dala im pisano mišljenje da ne postoje nikakve prepreke da ta kompanija omogući našim programerima pristup ovom servisu, odnosno, da prodaju aplikacije na globalnom tržištu.

"Nadamo se da će ova globalna kompanija omogućiti ovaj servis i za našu zemlju u narednim mesecima", rekla je viceguvernerka.

Pročitajte i ovo: Google se najzad smilovao Srbiji!

Stanić kaže da će biti omogućeno da korisnici iz Srbije registruju takozvani trgovački račun na Google Store-u što će im omogućiti da na komercijalnoj osnovi postavljaju svoje softverske proizvode i da dobiju zaradu od tih aplikacija na račune u bankama u našoj zemlji. NBS ocenjuje da je to vrlo značajno za razvoj IT industrije u Srbiji, pre svega za pojedinačne programere - freelance zaposlene.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA