5G stigao u Srbiju: Gde je dostupna mreža i kome | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5G stigao u Srbiju: Gde je dostupna mreža i kome

Puštena je u rad prva 5G bazna stanica u Naučno-tehnološkom parku “Beograd“, a plan je da se mreža na teritoriji Srbije pojavi za godinu dana.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

U Naučno-tehnološkom parku "Beograd" puštena je u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji, zahvaljujući kome 5G okruženje od danas mogu da koriste kompanije, preduzetnici i studenti tehničkih fakulteta za razvoj različitih tehnoloških rešenja.

Pročitajte i ovo: Ljajić - Smetaju vam 5G i vakcine? A automobile vozite?!

Reč je o 5G eksperimentalnom okruženju, zahvaljujući kome će 5G bazna stanica za sada biti dostupna samo u NTP-u, a kako kažu predstavnici Telenor-a, plan je da za oko godinu dana usluga bude komercijalizovana. Peta generacija mobilnog interneta praktično donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i skoro potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

Brzine koje nudi su do 10 do 100 puta veće od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim usluga, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da činjenica da Srbija sada ima 5G testno okruženje predstavlja još jedan korak napred, koji Srbiju pozicionira na digitalnoj mapi Evrope i sveta.

Pročitajte i ovo: 5G mreže utiču na vremensku prognozu!?

Ljajić je rekao da je smatrao da će puštanje u rad 5G bazne stanice biti najpozitivniji događaj ove nedelje, ali da je čuo da ima i onih koji uvođenje takvih novih tehnologija kritikuju, navodeći da su štetne za okruženje.

Prvu 5G mrežu u Srbiji predstavile su kompanije Huawei i Telenor, dostupna je za upotrebu i testiranje kompanijama, preduzetnicima i studentima.

MONDO MobIT

On je rekao da će, bez obzira na to, 5G mreža praktično biti revolucija kada je u pitanju brzina servisa i usluga i da će biti od velike koristi za privredu i ekonomiju. "Nijedna prethodna generacija nije mogla da ima toliki uticaj na privredu i ekonomiju kao 5G tehnologija", rekao je Ljajić i dodao da uvođenje 5G okruženja nije lak ni jednostavan posao.

On je rekao da Srbija neće prespavati Četvrtu industrijsku revoluciju i da je sada šansa da uhvatimo priključak sa najboljima.

Generalni direktor Telenora u Srbiji Majk Mišel rekao je da je ta kompanija praktično zakoračila u 5G okruženje i dodao da je to tehnologija budućnosti. "Želimo da budemo spremni za trenutak kada ona bude u komercijalnoj upotrebi", rekao je Mišel. On je rekao da Telenor ima najbolju mrežu u Srbiji i pozvao kompanije da iskoriste to što imaju 5G okruženje na raspolaganju i već danas počnu da razvijaju poslovna rešenja.

Telefon na kojem je testirana i spremljena za rad eksperimentalna 5G mreža u Srbiji je Huawei Mate 20X, koji je komercijalno dostupan na nekim tržištima, na kojima su u rad puštene 5G mreže.

MONDO MobIT

Generalni direktor kompanije Huawei, koja je obezbedila infrastrukturu za izgradnju prve eksperimentalne 5G mreže u Srbiji, Li Mengkun izjavio je za MONDO na premijeri mreže: “Veliko nam je zadovoljstvo što je u Srbiji lansirano prvo 5G testno okruženje.

Ovo je veliki korak za sve nas. Huawei je spreman da omogući uvođenje 5G mreže i kao lider u ovoj oblasti pruzi podršku svojim višegodišnjim partnerima u transformaciji koja, definitivno, donosi promenu u pravilima igre na tržištu“.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović rekao je da za razliku od svih prethodnih generacija mobilne tehnologije, 5G generacija donosi mnogo brži odziv mreže i mnogo veću brzinu prenosa podataka. “Za razliku od svih prethodnih generacija mobilne telefonije, 5G generacija donosi mnogo brži odziv mreže i mnogo veću brzinu prenosa podataka, što znači da će za mnoge primene, kao što su virtuelna i proširena realnost, za koje smo do sada morali da koristimo fiksne računare, moći da koristimo mobilne uređaje u pokretu.

5G mreža će omogućiti da se uređajima upravlja u realnom vremenu, da zažive mreže velikog broja senzora (Internet Of Things), koje upravljaju gradskim servisima i velikim sistemima (Smart City). Sve ovo će uticati ne samo na povećanje kvaliteta svakodnevnog života i smanjenja troškova poslovanja, već će otvoriti i veliki broj mogućnosti za razvoj novih poslova i preduzetništvo“, rekao je Jovanović.

Na događaju u NTP-u svoja rešenja predstavile su kompanije, koje rade u tom Parku - "Novelic" i "DigitalWorks", koje će raditi na razvoju primene 5G-a na svojim proizvodima.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Huawei Mate 20 X Official Video
Izvor: Upcoming Phone

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

X

EKSPERIMENT JOŠ UVEK TRAJE, KOLIKO ĆE ŽRTAVA BITI VREME ĆE POKAZATI