Radeon RX 5700XT: 8K HDR 60 Hz igranje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radeon RX 5700XT: 8K HDR 60 Hz igranje

Predstavljena AMD Radeon RX 5700 serija grafičkih kartica

  Izvor: MONDO portal / AMD

Na E3 2019, tokom “Next Horizon Gaming“ događaja, predstavljena je nova PC AMD platforma sledeće generacije.

Nove AMD Radeon RX 5700XT i Radeon RX 5700 grafičke karte su zasnovane na novoj AMD RDNA arhitekturi, namenjenoj za kreiranje bolje grafičke detaljnosti, svetlosnih performansi i naprednih mogućnosti za pokretanje najnovijih AAA i eSport naslova. Nova familija, takođe uključuje i specijalno “50th Anniversary“ izdanje AMD Radeon RX 5700XT grafičke kartice, kojom AMD obeležava pola veka postojanja.

Tokom događaja prikazan je i najnoviji član procesora treće generacije - Ryzen 9 3950X, prvi mejnstrim desktop procesor sa 16 jezgara.

Nove grafičke karte iz Radeon RX 5700 serije, donose nekoliko novih mogućnosti i tehnologija za omogućavanje 1440p okruženja.

RDNA arhitektura, koja nudi bolje performanse, proširivost i energetsku efikasnost, je dizajnirana da pokreće buduće računare, konzole, mobilne telefone i igračke servere u oblaku. Poseduje potpuno novu procesorsku jedinicu, dizajniranu i optimizovanu za unapređenu efikasnost. Oslanja se na keš memoriju u više nivoa, dizajniranu da smanji kašnjenje, poveća protok podataka i smanji potrošnju. Takođe, poseduje i optimizovano grafičko procesiranje, koje omogućava do 25 odsto veće performanse po taktu i do 50 odsto veće performanse po utrošenom vatu!

Pročitajte i ovo: Prvi telefoni sa moćnom AMD grafikom

Poređeno naspram prethodne GCN arhitekture, RDNA arhitektura donosi snagu neophodnu za omogućavanje uzbudljivih “okružujućih“ partija igranja sa živopisnim efektima eksplozija, realistične fizike i senki, uz visok i ujednačen framerate.

Radeon Image Sharpening (RIS) vraća izoštrenost teksturama, koje su omekšane kroz različite efekte u post-procesiranju. RIS kombinovan sa GPU uvećavanjem, omogućava izoštrene scene uz uglađene pokretne slike, na displejima visoke rezolucije i radi kako sa DirectX 9 i 12 API-jima, tako i sa naslovima napravljenim u Vulkan grafičkom API-ju.

FidelityFX je skup programskih rutina otvorenog koda, koji je na raspolaganju programerima igara zarad lakšeg kreiranja visoko-kvalitetnih efekata u post-procesiranju, koji igru čine još lepšom, omogućavajući balans između performansi i grafičke živopisnosti. FidelityFX obuhvata “Contrast-Adaptive Sharpening“ (CAS), koji ističe detalje u delovima sa niskim kontrastom, uz smanjenje broja artifakta uzrokovanih ustaljenim metodama izoštravanja. Programeri planiraju da integrišu CAS u mnoge popularne igre, kao i u najpopularniji grafički endžin na svetu - Unity.

Radeon Anti-Lag je tehnologija optimizovana prvenstveno za eSport naslove, jer unapređuje konkurentnost igrača sa Radeon grafičkim kartama, tako što smanjuje ulazni odziv do čak 31 procenat, omogućavajući iskustvo slično visokom broju sličica u sekundi.

Ekstremna osvežavanja slike kroz novu tehnologiju komunikacije sa displejom, je ono što Radeon RX 5700 familija donosi u vidu DisplayPort 1.4 DSC protokola. Ovaj protokol omogućava rezolucije do 8K HDR 60 herca ili 4K HDR 144 Hz, sa punom 10-bitnom paletom.

AMD Radeon RX 5700 i Radeon RX 5700XT, kao i “50th Aniversary Edition RX 5700XT“ su prve gejmerske kartice, koje podržavaju PCI Express 4.0 interfejs.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Pratite E3 na MONOD i MobIT stranicama >>>

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA