La Liga špijunirala gledaoce, kazna drakonska | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

La Liga špijunirala gledaoce, kazna drakonska

U potrazi za nelegalnim prenosima španske lige La Liga se koristila nedozvoljenim sredstvima.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Španska La Liga dobila je kaznu od AEPD-a (Agencija za zaštitu podataka) u iznosu od čak 250.000 evra zbog špijuniranja korisnika.

La Liga je pomoću aplikacije, a na osnovu geo lokacije telefona i mikrofona, koji je snimao u pozadini pokušavala da dokuči da li korisnik u trenutku snimanja programa (putem mikrofona) na legalan ili ilegalan način posmatra utakmicu. Korisnici nisu bili obavešteni o tome da ih mikrofon u pozadini snima i to je bio jedan od okidača za kaznu, koju je La Liga dobila.

Pročitajte i ovo: Prvi rekord Luke Jovića u Real Madridu!

Aplikacija La Liga, dizajnirana da ponudi sve online rezultate i pruži informacije o timovima prve i druge španske lige, uključuje i druge karakteristike, kao što je upotreba mikrofona za snimanje zvuka (retransmisija) i, koristeći algoritme slične onima, koje koristi Shazam aplikacija za otkrivanje pesme, zaključuje da li klijent gleda fudbalsku utakmicu.

AEPD smatra da La Liga počinila veoma ozbiljnu povredu načela transparentnosti što nije pravilno informisala korisnike da aplikacija aktivira mikrofon za svoje potrebe za borbu protiv piraterije. Zbog toga, on je izrekao novčanu kaznu od 250.000 evra i poziva ih da se uvede mehanizme za jačanje znanja od strane korisnika, kada se aktivira mikrofon.

Predstavnici La Lige najavili su da će se žaliti na ovu drakonsku kaznu, jer smatraju da predstavnici AEPD-a nisu uložili dovoljno napora da dokuče kako, zapravo aplikacija radi što se mikrofona tiče, a La Liga tvrdi i da je sve u okviru aplikacije u skladu sa strogim evropskim pravilima. Ipak, La Liga je najavila da će spornu opciju isključiti do 30. juna, pred kraj španske ligaške sezone, kao i da će do tada obavestiti korisnike o snimanjima preko mikrofona i tražiti dozvolu od onih, koji to odobre da ih snimaju.

Samo smo želeli da se zaštitimo od piraterije, a snimljeni materijali su bili enkriptovani“, izjavio je pravni La Liga zastupnik pred sudom pre izricanja kazne. La Liga je iskoristila da podseti sve na činjenicu da zbog piraterije gube najmanje 400 miliona evra godišnje zbog manjeg broj pretplata i marketinga, koji bi ostvarili na osnovu njih.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA