5G mreža u Srbiji najranije 2020! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5G mreža u Srbiji najranije 2020!

Tokom 2020. u Srbiji će biti spremna aukcija za spektar 5G usluga, ali to nije jedini faktor, koji će uticati na dolazak 5G mreža u našu zemlju.

  Izvor: MONDO portal

Uvođenje 5G tehnologije izazov je za svako društvo, pa tako i za Srbiju, a u RATEL-u najavljuju da bi sledeće godine trebalo da bude pripremljena aukcija spektra za 5G.

U tom smislu Srbija ne kasni za Evropom gde, takođe, taj posao neće biti tako brzo završen, kaže za Tanjug direktor RATEL-a Vladica Tintor i naglašava da nije pitanje da li je i ko je brži u toj trci za uvođenje nove, pete generacije mobilne telefonije, nego je pitanje ko je tržišno spremniji da tu tehnologiju iskoristi. "Samo uvođenje 5G tehnologije da bi se uvela nema toliko smisla zato što građani inače sad imaju kvalitetnu uslugu. Ukoliko je privreda spremna da prihvati tu transformaciju, ono što i Vlada Srbije priča, a to je digitalizacija, što se pre to bude uradilo, 5G tehnologije će imati smisla", rekao je Tintor.

Pročitajte i ovo: Najlakši i najbrži način da se dođe do 5G telefona

Navodi da su krajem prošle i u toku ove godine mnoge evropske zemlje imale ili će imati aukcije po pitanju spektra za 5G. RATEL će, kaže, zajedno sa drugim državnim institucijama omogućiti da aukcija bude spremna za sledeću godinu, ali i navodi da to neće biti jedini dovoljan uslov da se 5G tehnologija u pravom smislu implementira u Srbiji.

Kako je rekao, ipak mobilni operatori plaćaju velika sredstva za te licence i oni moraju da imaju određena očekivanja za povrat investicije. "Neke zemlje su iz čiste trke krenule u 5G tehnologije da bi mogle da kažu, eto mi smo prvi, drugi, a da prosto samo tržište za to još uvek nije spremno“, kaže Tintor. Ispričao je da svaka nova generacija mobilne telefonije nosi sa sobom neku mističnost, a u slučaju 5G najveće nerazumevanje je u tome šta podrazumeva.

Kad se, dodaje, pojavila druga generacija mobilne telefonije omogućavala je i prenos glasa i SMS poruka, a sa trećom generacijom je uključen i internet. "Sa četvrtom generacijom, koju danas koristimo taj internet je na sasvim zadovoljavajućem nivou i postavlja se pitanje šta je ono što krajnji korisnik dobija sa petom generacijom. Peta generacija mobilne telefonije ima potpuno drugačiji poslovni model u odnosu na prethodne generacije“, naveo je Tintor.

Pročitajte i ovo: Kako radi budućnost video igara - 5G striming bez PC-ja

Objasnio je da su se prethodne generacije mobilne telefonije isključivo bazirale na korisničko iskustvo u telekomunikacionom smislu, te da će svakako peta generacija imati taj segment jako značajan u smislu još bržeg interneta, još kvalitetnije usluge i mogućnosti da korisnici televizijski program na mobilnom telefonu gledaju u realnom vremenu. Međutim, dodaje, poslovni model je takav da je ideja da se u telekomunikacioni sektor "uvuku" mnogi drugi sektori. "Već godinama se priča o automobilima bez vozača. Da bi moglo sa njima da se upravlja mora da postoji komunikacija između automobila i nekih baznih stanica. Priča oko pametnih domaćinstva, gde će svaki pojedinac da upravlja električnom energijom, aparatima, i tu je potrebna neka infrastruktura koja će omogućiti komunikaciju", kaže Tintor.

Navodi kao primer i oblast poljoprivrede, gde se automatski meri kvalitet zemlje, sagledava šta je potrebno zemlji, kad u kom trenutku navodnjavati. Tu je, dodaje, isto tako neophodna određena telekomunikaciona infrastruktura koja će to da podrži. "Tih primera je mnogo više i praktično kroz te segmente ideja je da 5G tehnologija bude jedna platforma koja će da omogući komunikacije u različitim sektorima“, kaže Tintor i objašnjava da je na taj način poslovni model je potpuno drugačiji u odnosu na prethodne generacije.

Pročitajte i ovo: Šta nam donosi 5G - Brže, bolje, stabilnije

Svakako će se 5G, dodaje, odnositi i na bolji kvalitet komunikacija, koje će imati krajnji korisnici, ali operatori će stavljati veliki akcenat i na druge sektore, koji su direktno ili indirektno vezani za građane.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA