Srbija značajno pala na listi po brzini 4G mreže | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija značajno pala na listi po brzini 4G mreže

Za godinu dana Srbija je iz svetskog vrha dospela na poziciju zemalja, čija je brzina 4G interneta prosečna tj. tek iznad toga.

  Izvor: MONDO portal / OpenSignal

Kompanija OpenSignal, čije istraživanje o brzini 4G mreže u Srbiji smo objavili i krajem februara 2018. godine, kad je Srbija bila u samom svetskom vrhu, objavila je novo godišnje istraživanje, koje je pokazalo da je brzina 4G interneta u proseku pala za oko 30 odsto u našoj zemlji.

Sa 32.33 Mbps i 12. pozicije iz 2018. godine, Srbija je pala na 28. poziciju, mereći brzinu 4G interneta prosečno od 21.5 Mbps. Brži internet od Srbije ima Hrvatska, Mađarska i Bugarska, dok brzina interneta opet nije merena u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, kao ni tad 2018. godine.

Srbija je na 27. mestu po rasprostranjenosti 4G signala, sa pokrivenošću od skoro 84 odsto stanovništva, na 23. po kvalitetu video iskustva, kojim je zadovoljno gotovo 66 odsto korisnika i na 28. mestu po brzini slanja podataka, odnosno upload-u. Srbija se, ipak sjajno pokazala po pitanju latencije, odnosno kašnjenja mreže. Srpske 4G mreže su dobrog odziva, toliko da je Srbija na sedmom mestu po pitanju kvaliteta tog parametra. Ovo znači da putem 4G mreža u Srbiji može kvalitetno da se igra, jer nema kašnjenja u odzivu, odnosno ono ne narušava “iskustvo igranja“.

Najbrži 4G internet ima Južna Koreja, s prosečnom brzinom od 52.4 Mbps, dok je prošlogodišnji šampion brzine, Singapur, pao na listi na peto mesto, s prosečnom 4G brzinom od 39.3 Mbps (prošle godine brzina 4G neta u Singapuru bila je 44.31 Mbps).

OpenSignal je nezavisno globalno telo tj. standard za analizu potrošačkog mobilnog iskustva. Ova istraživanja se uzimaju kao industrijski standard za izveštavanje o bežičnim mrežama.

OpenSignal je istraživanje sproveo u preko 70 zemalja, od 1. januara do 31. marta 2019, na uzorku većem od 43.7 miliona uređaja, sa ukupno prikupljenih 139,960,248,468 rezultata merenja. Računat je pristup LTE mreži tokom pokreta korisnika, mirovanja, u gradskim sredinama i ruralnim predelima. Računale su se samo LTE konekcije. Preciznost merenja je velika, kako tvrde u OpenSignal kompaniji, jer su zasnovana na podacima, koje je prikupila istoimena aplikacija koju su koristili korisnici učesnici u testiranju. Uzeta je prosečna brzina download-a za svaku zemlju, za sve LTE mreže u funkciji.

U istraživanju su učestvovali samo iOS i Android korisnici, jer OpenSignal nema Windows Phone niti Windows 10 aplikaciju.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA