Tramp šokirao "objašnjenjem" zašto je blokirao Huawei | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tramp šokirao "objašnjenjem" zašto je blokirao Huawei

Objašnjenje, koje je Tramp dao za blokiranje kompanije Huawei i presecanje lanca za snabdevanje kompanije iz Amerike je istovremeno bizarno, tako predvidivo i neverovatno.

  Izvor: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Američki predsednik 16. maja parafirao je odredbu, kojom se praktično američkim firmama zabranjuje da posluju sa Huawei kompanijom i još 68 entiteta povezanih s tim kineskim gigantom, osim ukoliko za to ne dobiju posebnu dozvolu države. Već tri dana nakon toga Google je “isekao“ Android licencu Huawei-ju, time ostavljajući kompaniji, prema sadašnjem stanju stvari, vezane ruke za bilo kakvu akciju u bliskoj budućnosti.

Istog dana je Tramp preinačio odluku i dozvolio korišćenje Android licence do 19. avgusta, ali samo za telefone, koji su već isporučeni tržištu, ali ne i za nove tj. one, koji bi tek trebalo da se pojave na tržištu. Ovo umnogome utiče na plan kompanije Huawei za predstojeće modele i najavljeno preuzimanje pozicije broj jedan na tržištu mobilnih telefona.

Pročitajte i ovo: Huawei - Amerika nas maltretira, rešavamo Google problem

Gotovo nedelju dana nakon donošenja odredbe Tramp je prvi put zvanično govorio o zabrani Huawei kompanije i u svom obraćanju medijima delimično potkrepio ono što smo svi mislili - ceo svet je, praktično žrtva američkih interesa. “Huawei je nešto veoma opasno. S vojne tačke gledišta ta kompanija je izuzetna opasnost“, rekao je Tramp ne navodeći nikakve dokaze ili obrazlažući činjenično zašto je to tako.

Sledeća njegova izjava je, takođe vrlo interesantna na više nivoa (objasnićemo kasnije i zašto), a tiče se iskorišćavanja Huawei kompanije u svrhu prednosti nad Kinom u trgovinskom ratu, koji je između ove dve zemlje u punom jeku: “Vrlo je moguće da će Huawei biti uključen u nekom smislu u okviru postizanja ekonomskog dogovora (sa Kinom). Ako postignemo nekakav dogovor, meni je potpuno zamislivo da Huawei bude, u nekom obliku, deo tog dogovora“. Na pitanje novinara kako bi to izgledalo Tramp je odvratio: “Za nas bi to izgledalo veoma dobro“.

Kad je upitan kako bi to izgledalo za Huawei Tramp je kazao: “Mada, sve je to još uvek rano zaključiti. Ali svakako smo veoma zabrinuti zbog Huawei prisustva u sigurnosnom smislu“, završio je američki predsednik.

Sudeći po ovim izjavama jasno je da Tramp razmišlja da podigne zabranu poslovanja sa Huawei-jem, ali da se čeka dogovor sa Kinom. U tom kontekstu Tramp i Amerika očigledno koriste Huawei kao "taoca" za postizanje boljeg sporazuma s Kinom i u tom slučaju su priče o sigurnosti tj. pretnjama po nacionalnu bezbednost Amerike, zbog kojih je zabrana i uvedena, zapravo samo - prazne priče. Ukoliko je to scenario, onda bi se on poklopio sa konstantnim nedostatkom dokaza o špijuniranju i kineskoj opremi, koja sadrži "backdoor" ili bilo kakav drugi špijunski alat.

Pogledajte video snimak od 41. prvog minuta do kraja, kad se govori o Huawei kompaniji.

Ko je sve okrenuo leđa Huawei kompaniji i ko nije

Kao što smo rekli na početku - Tramp, odnosno SAD ima dva razloga zašto je blokiran Huawei. Prvi je to što smatraju da je Huawei pretnja po bezbednost, a drugi je to što posmatraju Huawei kao alat za pobedu ili makar bolju poziciju u trgovinskom ratu s Kinom.

Donald Tramp i njegova administracija su već biti deo ranijih skandala u vezi sa sličnim stvarima, recimo kad je američki predsednik najavio otvaranje tri fabrike za iPhone proizvodnju u SAD, za šta je direktor Apple kompanije, Tim Kuk, rekao da nikad u životu nije čuo.

Takođe, Tramp je zahtevao da se kompaniji ZTE vrati mogućnost saradnje sa američkim snabdevačima, nakon što je toj kineskoj kompaniji uskraćeno pravo nabavke američkih komponenti i tehnologije tokom 2018. godine, što je ZTE dovelo na ivicu propasti. Tad je Tramp tvitovao na svom nalogu kritikujući državnu administraciju zbog “previše Kineza, koji su ostali bez posla“.

Na njegovo insistiranje kompaniji ZTE je vraćena mogućnost saradnje sa američkim kompanijama.

Šta će biti sa prodatim Huawei i HONOR telefonima

Sve ovo govori nam o tome koliko je, zapravo sve ovo jedna velika igra moćnika, u kojoj su američki interesi, rekli bismo pre svega u domenu nove 5G tehnologije i postavke novog tehnološkog sistema, koji bi po svemu sudeći radio Huawei, ugroženi. Još uvek čekamo konkretne dokaze o svemu što se kompaniji Huawei stavlja na teret i pratimo ovu priču i dalje.

Šta vi mislite o svemu ovome nakon ovih saznanja?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi