Huawei na “crnoj listi“ Amerike, ali Nemačka uz Kineze | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huawei na “crnoj listi“ Amerike, ali Nemačka uz Kineze

Kineska kompanija opet je na udaru američke administracije, koja na sve načine pokušava da joj oteža poslovanje na američkom tlu. Nemačka ne podržava lobiranje Amerike.

  Izvor: MONDO portal

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da je na "crnu listu" uvrstilo kineskog telekomunikacionog giganta Huawei, kao i 70 osoba i firmi povezanih sa kineskom kompanijom, zbog navodne pretnje po državnu bezbednost.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo ima razloga da zaključi da je Huawei uključen u aktivnosti, koje su suprotne državnoj bezbednosti i interesima spoljne politike SAD. Ministarstvo optužuje Huawei za obezbeđivanje zabranjenih usluga Iranu, zaobilaženjem sankcija SAD, kao i za pokušaje da ometa pravdu tokom istrage o navedenim kršenjima sankcija.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros izjavio je da će nove mere sprečiti strana pravna lica da koriste američku tehnologiju na način koji potencijalno ugrožava državnu bezbednost i spoljnopolitičke interese SAD, javio je TASS. Predsednik SAD Donald Tramp 15. maja je potpisao izvršnu naredbu, kojom se ističe hitnost da se američke informacione i telekomunikacione tehnologije zaštite od spoljašnjih pretnji.

Ros će potpisanom odredbom dobiti ovlašćenja da nakon konsultacija sa šefovima drugih federalnih agencija blokira transakcije, koje se smatraju pretnjom državnoj bezbednosti. Tramp je u avgustu potpisao odredbu, kojom se vladinim agencijama u SAD zabranjuje da koriste opremu, koju proizvode Huawei i kineska kompanija ZTE.

Huawei je saopštio da će "bezrazložne restrikcije" ugroziti prava kompanije.

U saopštenju, koje je prenela agencija AFP, navodi se da ograničavanje poslovanja Huawei-ja neće učiniti SAD bezbednijim i jačim, već će samo ograničiti Vašington na inferiornije i skuplje alternative.

Novi američki “udar“ na Huawei mogao bi da ograniči upotrebu neke američke tehnologije, na primer čipova ili memorije ili bilo koje druge, u Huawei uređajima, osim ukoliko to kompaniji Huawei ne bude odobreno nakon zatražene licence, što će ne samo otežati i produžiti proceduru izvoza američke tehnologije i komponenti u Huawei, nego i podići cene toga ka kineskoj kompaniji.

Huawei je početkom godine tužio SAD za neosnovane optužbe i poteškoće pri poslovanju. Ta kompanija je, iako smatra da su optužbe neosnovane i bez dokaza, ponudila da sa vladama širom sveta potpiše sporazume o ne špijuniranju.

Nemačka i Holandija neće (za)braniti Huawei - imaju standarde

Nemačka će se držati svog stava da kompanije kao što je Huawei, koje učestvuju na državnom 5G tenderu, moraju da ispune kriterijume, koje je postavila vlada, izjavila je kancelarka Angela Merkel na novinarsko pitanje o američkim sankcijama kineskoj kompaniji, prenosi Rojters.

"Nemačka je razvila veoma pouzdan sistem za učešće kompanija u izgradnji mobilne mreže 5G. Tako su formulisani bezbednosni kriterijumi, koje važe za sve firme. Za nas su ti kriterijumi reper na osnovu kojeg odlučujemo ko gradi tu mrežu", rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Berlinu.

I holandski premijer je kazao da će njegova zemlja voditi računa o nacionalnim interesima i nacionalnoj bezbednosti prilikom izgradnje 5G mreže. "Nećemo unapred zemlje ili preduzeća isključivati" podvukao je Rute.

Nemačka je u martu donela oštra pravila za dobavljače opreme za telekomunikacionu mrežu, ali je prestala sa izdvajanjem i specijalnim tretmanom kompanije Huawei Technologies zbog zabrinutosti oko njenih veza sa kineskom vladom, koji nisu nikad zvanično dokazani.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA