Ukidanje rominga u regionu očekuje se 2021. godine | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukidanje rominga u regionu očekuje se 2021. godine

Zemlje Balkana tj. njihovi građani od 2021. godine ne bi trebalo da plaćaju roming pozive više od 0.19 evra po minutu. Potpisivanje sporazuma u najavi.

  Izvor: Promo/Nokia Mobile

Najavljeni sporazum zemalja Balkana znatno će smanjiti cenu rominga u regionu, a očekuje da će od 1. jula 2021. ona biti ista kao cena u domaćem saobraćaju, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić.

"Planirano je da sa 1. julom 2021. godine više ne bude rominga u regionu, odnosno da cene budu kao kod kuće. To nije tako daleko", rekla je Matićeva za RTS, povodom najava da bi za nešto manje od mesec trebalo da bude potpisan regionalni sporazum o romingu zemalja Balkana. Matićeva je dodala da će taj sporazum za početak znatno smanjiti cene rominga u regionu.

"Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom i BiH i mi smo već u režimu smanjenih cena, a plan je da se one dodatno smanje. Ne mogu cene biti veće od 0.19 evra", navela je Matićeva. Prema njenim rečima, iako je planirano da sporazum zemalja Balkana bude potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu, datum potpisivanja, nije poznat, a onda je i objasnila zbog čega je to tako: "Imajući u vidu da novi sporazum obuhvata i Albaniju, i celu teritoriju Kosova i Metohije, u ovom trenutku datum ostaje pod znakom pitanja", dodala je Matićeva.

Ona je istakla da je od datuma važnije to šta će ovaj sporazum doneti, te da bi se najveće smanjenje odnosilo upravo na nove članice sporazuma. "Trenutno je u Albaniji telefonski poziv 150 dinara/1.22 evra/, što je značajno umanjenje", navela je Matićeva.

Matićeva je rekla da je ovaj sporazum prvi korak ka smanjenju cena rominga i u zemljama EU, odnosno ka njegovom ukidanju.  "Ovo vidimo kao korak ka tome, posebno imajući u vidu u kojoj meri se EU zalaže za potpisivanje ovog sporazuma", navela je Matićeva i istakla da je ova inicijativa deo Berlinskog procesa, čija je suština regionalna saradnja i približavanje regiona EU.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA