Plaćanje računa u Srbiji i prepoznavanjem lica | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plaćanje računa u Srbiji i prepoznavanjem lica

Svi građani i finansijske institucije u Srbiji moći će da plaćaju račune sistemom "prepoznavanja lica" (face recognition system), odlučila je Narodna banka Srbije.

 Izvor: Intel.

Guverner Centralne banke Jorgovanka Tabaković kaže za Tanjug da Odluka Narodne banke, koju je danas usvojio Izvršni odbor, stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku. Sve banke, ali i ostale finansijske institucije imaće tako mogućnost da svojim klijentima ponude da, putem video-linka koristeći računar ili mobilni telefon, plaćaju račune ili obavljaju druge poslove. "Građani će sada moći da uspostavljaju poslovni odnos sa bankom, ne odlazeći u banku", ističe guvernerka.

Objašnjava da će "poslovanje od kuće" za građane i banke imati višestruku korist, pre svega zbog uštede vremena koju ova novina unosi u bankarski sektor Srbije. Kad je reč o bezbednosnim merama, odnosno da li su građani, klijenti finansijskih institucija zaštićeni, Tabaković ističe da se primenjuju svi bezbednosni uslovi, da se koriste isti podaci koje građani i inače daju bankama, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. "Vodili smo računa o zaštiti podataka o ličnosti i propisali načine na koje se može nedvosmisleno utvrditi identitet putem video-veze. Očekujemo da oni koji to žele, da iskoriste ovu pogodnost i zaista i budu u prilici da sebi i banci uštede vreme".

Pročitajte i ovo: Prepoznavanje lica je već svuda oko nas...

Tabaković ukazuje na to da banke i druge finansijske institucije nemaju obavezu da ovu uslugu koriste, već da im je data kao mogućnost, a da je na svakoj pojedinačno da odluči da li će svojim klijentima ovu uslugu i obezbediti. Plaćanje telefonom, tabletom, putem Skype aplikacije ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati ulaganja, odnosno novca, dodaje Tabaković.

Honor 7C cena u Srbiji, prodaja, kupovina Izvor: Promo / Honor

Srbija je, kaže, među prvim zemljama u regionu koje su uredile ovaj postupak, a prema saznanjima NBS, samo su Slovenija i Mađarska u okruženju uredile ovaj proces između finansijskih institucija i klijenata. Oni koji se odluče da koriste sistem video-identifikacije, biće u obavezi i da daju pisanu saglasnost da se razgovor snima. "Očekujemo da će MUP pružati obuku zaposlenih u finansijskim institucijama, koja se odnosi na prepoznavanja autentičnosti ličnih dokumenata", kažu u NBS.

O prepoznavanju lica ukratko

Kamere danas koriste tehnologiju dubinskog skeniranja objekata, kako bi PC računar, tablet, telefon ili drugi uređaj objekte registrovao na način sličan onome kako ih mi opažamo. Koristeći dimenzije možete skenirati 3D objekte, kontrolisali računar pokretima ili napraviti okruženje za video razgovore slično prirodnom okruženju. Vizuelni podaci, kombinovani sa softverom za praćenje pokreta, stvaraju interfejs, koji pruža osećaj dodira i reaguje na pokrete rukom, ramenom i glavom, ali i izrazom lica. Više otkrijte na linku >>>

Finansijske institucije koje nameravaju da ponude klijentima ovu mogućnost, moraće da ispune propisane organizacione, kadrovske i tehničke uslove, čiju ispunjenost će prethodno da proveri NBS.

Na primer, banke će biti dužne da obezbede neprekidno audio-vizuelno snimanje visokog kvaliteta i povezanost sa izvorom tačnog vremena, a može koristiti i softverska rešenja, koja će pomagati zaposlenom u finansijskoj instituciji pri sprovođenju postupka (npr. radi upoređivanja slike lica iz ličnog dokumenta sa licem klijenta tokom video identifikacije). U toku postupka, zaposleni kod finansijske institucije će, između ostalog, biti dužan da proveri lični dokument klijenta pred kamerom, da proveri da li fotografija iz lične karte odgovara osobi s kojom razgovara putem video veze i da li podaci iz dokumenta odgovaraju podacima koje mu ta osoba saopšti tokom razgovora.

Na internet prezentaciji Narodne banke Srbije će biti dostupna lista finansijskih institucija, koje ispunjavaju uslove za sprovođenje ovog postupka i koje nude mogućnost video-identifikacije.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi