Bitcoin i kriptovalute oštetili pet miliona korisnika | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitcoin i kriptovalute oštetili pet miliona korisnika

Više od pet miliona korisnika napadnuto je na neki način zbog korišćenja tehnika za rudarenje kriptovaluta.

  Izvor: Promo / Kaspersky Lab

Globalna epidemija rudarenja kriptovaluta, koja se odvijala tokom 2018. godine pokazala je da se broj napada povećao za više od 83 odsto, a više od pet miliona onlajn korisnika je napadnutou prvih devet meseci, u poređenju sa 2.7 miliona u istom periodu 2017. godine.

Glavni pokretač “kripto-groznice“ bila je instalacija i upotreba nelicenciranog softvera i sadržaja, prema izveštaju kompanije Kaspersky Lab.

U 2018. godini,zlonamerno rudarenje kriptovaluta preteklo je glavnu pretnjuiz prethodnih nekoliko godina: rensomver. Broj internet korisnika, koje je napao softver za rudarenje kriptovaluta se povećao u prvoj polovini godine i dostigao vrhunac u martu, sa oko 1.2 miliona korisnika napadnutih svakog meseca.

Stručnjaci pomenute kompanije istražili su ekonomske razloge iznenadnog početka groznice rudarenja kriptovaluta, kako bi otkrili šta je dovelo do globalne distribucije ove pretnje. Analizirali su regulatorni indeks, cene struje u 10 zemalja najviše pogođenim kripto-rudarima i glavne vektore infekcije za popularne porodice malvera.

Pročitajte i ovo: Bitcoin i kriptovalute, kako cela stvar funkcioniše

Analiza je pokazala da ni zakon o kriptovalutama niti cene struje nemaju značajan uticaj na širenje ovog malvera. Međutim, istraživanje porodica malvera otkrilo je da su malveri uglavnom inficirali uređaje tako što su nasamarili korisnike da instaliraju piratski softver i nelicenciran sadržaj.

Pročitajte i ovo: Bitcoin pao na novi minimum, sledi dalji pad

Naša analiza ekonomske pozadine kada je u pitanju rudarenje kriptovaluta i razloga za veliku rasprostranjenost ove pojave u određenim područjima otkrila je jasnu korelaciju: što je lakše distribuirati nelicencirani softver, to je više registrovanih kriminalnih aktivnosti. Ukratko, aktivnost za koju se obično ne misli da je opasna - preuzimanje i instalacija sumnjivog softvera podupire ono što je najverovatnije najbitnija sajber-pretnja ove godine - zlonamerni kripto-majner“, kaže Evgenije Lopatin, stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky Lab.

Drugi ključni nalazi izveštaja uključuju: 

- Ukupan broj korisnika, koji su se susreli sa zlonamernim majnerima je porastao za više od 83 odsti, sa 2.726.491 u 2017. na 5.001.414 u 2018. godini;

- Udeo otkrivenih zlonamernih majnera u okviru ukupnog broja pretnji je, takođe porastao, sa pet odsto u 2017. na osam odsto u 2018.

- Ukupan broj korisnika, koji su se susreli sa zlonamernim majnerima na mobilnim telefonima je isto porastao, i to petostruko - sa 1.986 u 2017. na 10.242 u 2018.

Kako bi smanjili rizik od infekcije majnerima, korisnicima i preduzećima se savetuju sledeći koraci:

- Uvek ažurirajte softver na svim uređajima, koje koristite. Kako biste sprečili majnere da eksploatišu ranjivosti, koristite alate, koji mogu automatski otkriti ranjivosti i preuzeti i instalirati zakrpe

- Za lične uređaje koristite pouzdano korisničko bezbednosno rešenje i ne zaboravite da ključne funkcije - kao što je System Watcher - držite uključene

- Ne zanemarujte mete, koje nisu toliko očigledne, kao što su sistemi za upravljanje redom, POS terminali, pa čak i vending mašine. Majner koji se oslanjao na eksploit EternalBlue nam pokazuje da se i takva oprema, takođe može koristiti za rudarenje kriptovaluta

- Kako biste zaštitili korporativno okruženje i edukovali svoje zaposlene i IT timove, odvojeno uskladištite osetljive podatke i ograničite im pristup.

Ceo tekst “Priča 2018. godine: Rudarenje kriptovaluta” dostupan je ovde.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA