Ruski superkompjuter je moćan, mobilan i bešuman | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski superkompjuter je moćan, mobilan i bešuman

Superkompjuter ima tečno hlađenje, otporan je na vatru i bešuman, a namenjen je vojnoj i svemirskoj industriji.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Grupa Ruselektroniks, koja je deo državne Rostek korporacije, razvila je mobilni superkompjuter kapaciteta 2,2 petaflopsa koji može da otkrije aplikacije u odbrambenoj i svemirskoj industriji.

"Kompjuterska mera od 1,9 x 1,35 x 1m omogućava postizanje rekordnog kapaciteta od 2,2 petaflopsa za kompjutere takvih dimenzija i zapremine podataka do 2,2 petabajtova", navodi se u saopštenju Rosteka, prenosi agencija Tass.

Kako se navodi, među potencijalnim korisnicima novog proizvoda su organizacije u odbrambenom sektoru i svemirskoj industriji, tehnološkim parkovima, istraživačkim i obrazovnim institutima. Superkompjuter ima sistem tečnog hlađenja, koji ima skoro bešuman režim rada, kao i zaštitu od prašine i vlažnosti, a otporan je i na vatru, navodi se u saopštenju. Nova vrsta kompjutera koristi 40 odsto manje električne energije od drugih kompjutera.

Izvršni direktor RostekaOleg Jevtušenko istakao je da kompjuter može da se koristi u svemiru za "automatsku identifikaciju objekata na satelitskim snimcima, modelovanje svemirskih letelica i procenu stanja njihovih brodskih sistema. Kompjuteri mogu da se koriste i za računanje u robotici, veštačkoj inteligenciji, obradi velikog broja podataka i sličnim procesima“, zaključio je on.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

S obzirom na to da još nema zvaničnih slika ruskog superkompjutera - uživajte u našim glaerijama iz Moskve, iz Rusije:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA