Srbija na crnoj Google listi, povučene neke aplikacije? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija na crnoj Google listi, povučene neke aplikacije?

Iz Srbije više nije moguće registrovati G Suite kolekciju poslovnih aplikacija.

  Izvor: Promo/Google/MONDO portal
 G Suite Srbija Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

DOPUNA (19. oktobar, 20:05): Kompanija Google je nakon saopštenja, koje smo objavili ranije, dostavila MONDO redakciji i novo saopštenje, koje prenosimo u celosti:

G Suite je u punoj funkciji i sve njegove usluge su dostupne za naše postojeće korisnike u Srbiji. Svesni smo postojanja problema koji je onemogućavao registraciju novih korisnika za G Suite u Srbiji. Odmah smo preduzeli korake da ga otklonimo i korisnici sada mogu normalno da se registruju".

Dakle, tehnički problem je u potpunosti otklonjen i svi mogu da koriste G Suite.

____________________________ ORIGINALNA VEST ____________________________

Kompanija Google je izbacila Srbiju sa liste podržanih zemalja u kojima je moguće registrovati G Suite poslovnu kolekciju aplikacija, koje omogućavaju lakše poslovanje biznisima svih kategorija.

G Suite je ukinut prema domaćim IT izvorima, navodno, zbog preporuka FATF-e (Financial Action Task Force), koja je Srbiju stavila na listu, sa još 10 zemalja, koje su zemlje sa visokim rizikom. FATF-a se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija.

Pročitajte i ovo: Google uvodi naplatu svojih aplikacija

Da li je ova preporuka, doneta još u februaru 2018. godine, zaista razlog zašto su u Srbiji ukinute aplikacije GMail, Hangouts, Calendar, Drive i Microsoft Office pandani - Docs, Sheets, Slides, Forms - još uvek nije zvanično objašnjeno niti je Google izdao bilo kakvo saopštenje u vezi sa razlozima povlačenja G Suite kolekcije aplikacija iz Srbije. Ipak, na G Suite sajtu Srbije više nema, što se vidi i na našoj slici napravljenoj na tom mestu.

 G Suite Srbija
Tokom 17. i 18. oktobra Srbije nije bilo na listi G Suite zemalja.
Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Ova odluka svakako je zabrinjavajuća za sve one, koji u Srbiji posluju preko G Suite modela ili su planirali to da učine, jer nema informacija o tome da li će odluka uticati samo na nove korisnike ili će G Suite biti možda čak ukinut i onima, koji ga trenutno koriste ili će im biti promenjena ponuda aplikacija.

Uz Srbiju su rizične zemlje još i Severna Koreja, Etiopija, Iran, Pakistan, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis i Jemen. Uvidom u G Suite listu ustanovili smo da je ta mogućnost i dalje dostupna u nekim od ovih 11 zemalja (boldovane su), pa nismo sigurni da je ovo pravi razlog skidanja Srbije sa G Suite podrške.

Nakon ove informacije oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je odmah stupila u direktan kontakt s kompanijom Google. O tome opširnije ovde:

Brnabić: Problem s kompanijom Google je tehnički

Ostanite uz nas i dalje, pratićemo Google objave na ovu temu i preneti ih odmah i na MONDO portalu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi