Kupujete Android telefon? Tražite Android One! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kupujete Android telefon? Tražite Android One!

Otkrivamo vam suštinu Android One programa i telefona, koji mu pripadaju.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Veliki broj korisnika Android operativnog sistema još uvek “nije načisto“ s tim šta je to Android One. I evo nas na IFA 2018 sajmu u Berlinu, gde smo upoznali nekoliko sjajnih Android One uređaja, istovremeno nalazeći komentare čitalaca da i dalje ne znaju šta je to Android One, odnosno da nije najjasnije šta je, zapravo njegova prednost u odnosu na “običan“ Android.

Zašto da ne rešimo tu dilemu, kad smo uvek tu za vas - zar, ne?! Pa, da krenemo…

Android One je prvi put najavljen još 2014. godine, kao odgovor na sporo ažuriranje telefona i još sporije dobijanje sigurnosnih zakrpa. Android One posmatrajte i kao mogućnost svih proizvođača, ne samo Google Pixel-a, da prave uređaje, koji rade na čistom Android operativnom sistemu.

Koristeći se Android One platformom proizvođači telefona rade direktno sa Google kompanijom, pod određenim uslovima, koji zahtevaju da telefoni budu onakvi, kakvim ih Google traži, kako bi ti telefoni radili brže, pouzdanije, duže biti sa novim softverom i redovno zakrpljeni i obezbeđeni, što se sigurnosnih propusta tiče.

Pročitajte i ovo: I, rešen je konačno najveći Android problem?

Android One telefon mora da radi na čistom Android softveru, da ima makar dve velike nadogradnje softvera (dve Android verzije) i da dobija mesečne ispravke makar tri godine. Takođe, ovi telefoni ne pripadaju najnižem cenovnom segmentu i nemaju slab hardver, kako se često misli, ali ne moraju nužno da budu ni premijum klase.

Android One i verzije OS-a

Android One je platforma, koja označava određene karakteristike sistema i nezavisna je od imena Android operativnog sistema. U okviru Android One programa može biti bilo koji Android Os - Nougat, Oreo, Pie, budući Android Q i svi sledeći.

MONDO MobIT

Google sa proizvođačima zajedno prilagođava softver i hardver uređaja, koji će nositi Android One na sebi i na taj način je korisnik siguran da dobija maksimalno prilagođen uređaj, koji je istovremeno brz (Android One troši manje resursa i bolje je prilagođen), pouzdan i siguran.

Ipak, proizvođači u Android One programu moraju da se odreknu mnogih stvari. Nema posebnog korisničkog okruženja, nema proizvođačevih aplikacija, nema petljana proizvođača u softver gotovo nimalo.

Na ovaj način Android One za proizvođača nije više “open source“ u pravom smislu, jer nije slobodan da stavi na njega šta poželi, ali je i dalje za korisnika Android - korisnik je slobodan da ga prilagodi sebi kako želi i za to ima i mogućnost i alate.

Kroz Android One program proizvođači MORAJU da zadovolje standarde u svakoj cenovnoj kategoriji, kao i neke posebne zahteve, koji se razlikuju od regiona do regiona, a Google ih zahteva u odnosu na istraživanja tržišta i onoga što korisnici tog regiona smatraju dobrim za telefon.

Google propisuje stvari kakve sz vrsta i opcije čipseta, veličinu ekrana, da li je telefon Dual SIM ili ne i brojne druge stvari, što rad telefona, s obzirom na to da je softver već unapred isplaniran, čini lakšim (jer Android One zbog dobre optimizacije manje “crpi“ resurse) i kvalitetnijim. Na ovaj način se to famozno “korisničko iskustvo“ zaista unifikuje za sve proizvođače i gotovo je isto na svakom uređaju, bez obzira na to ko ga proizvodi.

Proizvođači su na ovaj način rešili jedan od najčešćih problema - kvalitetno korisničko iskustvo, koje je u Android One programu isključivo u Google rukama i Google je taj, koji mora da se brine da ono bude besprekorno i da korisnik bude uvek zadovoljan.

 Vladimir Ostojic Motorola, Motorola Srbija, IFA2018
Vladimir Ostojić, Motorola Srbija.
Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Ipak, neki proizvođači dobiju pravo da zadrže pojedine svoje korisne opcije, a jedan od njih je Motorola. Motorola je u Berlinu, na IFA sajmu predstavila Android One telefon, svoj prvi takav, koji će se u Srbiji pojaviti u prvoj nedelji oktobra - Motorola One. S obzirom na to da je Motorola One izuzetno važan uređaj za kompaniju i za naše tržište (posebno zbog cene), razgovarali smo na Motorola štandu sa Vladimirom Ostojićem, menadžerom Motorola kompanije za region o Android One sistemu i Motorola One telefonu.

Gde je Android One u tabeli?!

U tabelama zastupljenosti Android sistema nećete pronaći Android One, pošto to nije operativni sistem, to je, kako smo i rekli i objasnili u tekstu, platforma, kojoj pripadaju sve Android verzije, odnosno u okviru Android One platforme mogu se naći svi aktuelni i budući sistemi.

MONDO MobIT

Motorola je prepustila Google kompaniji kompletan rad na softveru i Motorola One će biti ažurirana na Android Pie i Android Q, ali će dobiti i mesečne bezbednosne zakrpe u naredne tri godine najmanje“, rekao je Vladimir Ostojić, osvrćući se na to šta je prednost saradnje Motorole i Google kompanije: “Motorola One korisnici dobiće novi Android OS ubrzo posle njegovog pojavljivanja na tržištu, jer ga u potpunosti razvija Google i to više ne zavisi od zemlje do zemlje i operatora, što je dosta usporavalo proces nadogradnje svakom proizvođaču telefona“.

MONDO MobIT: Rekli ste da ste, ipak, nešto svoje zadržali - šta to?

Vladimir Ostojić: “Zadržali smo naše prepoznatljive Moto Experiences, odnosno opciju da protresanjem pokrenete blic tj. Led lampu kod kamere i da brzim okretanjem telefona (oko svoje ose) pokrenete kameru ili se prebacite na selfi kameru, ako je kamera već pokrenuta. Smatrali smo da su to opcije, koje nas izdvajaju na tržištu i zadržali smo ih, što će, verujem, obradovati naše korisnike“.

MONDO MobIT: Da li Android One ima neke veze sa cenom ovog telefona?

Vladimir Ostojić: “Indirektno, jer smanjuje određene interne troškove, koje svaki proizvođač ima kad se planiraju i ostvaruju nove nadogradnje softvera. Ne samo da je ubrzan proces dobijanja nadogradnji, nego će one teći gotovo uporedo s objavom nadogradnje iz kompanije“.

MONDO MobIT: Pa, dobro, šta je toliko zanimljivo u vezi s cenom Motorole One kod nas?

Vladimir Ostojić: “Zanimljivo je to da će cena ovog modela, za konfiguraciju od 4 GB RAM / 64 GB memorije biti svega 30.000 dinara, što ga čini skoro 20 odsto povoljnijim, nego u drugim regionima sveta. Navikli smo, iz različitih razloga, da kod nas telefoni koštaju više, ali to nije slučaj sa Motorola One telefonom“.

I na kraju - da li je Android One za vas? Verujemo da jeste, jer vas rešava mnogobrojnih problema, koje imaju korisnici telefona u ovoj cenovnoj klasi, ALI - ne verujte nama! Sačekajte da se Motorola One pojavi u prodaji kod nas, potražite je u izložbenim prostorima operatora i domaćih IT prodavnica i uverite se i sami kako radi Android One.

Sigurni smo da će se mnogima svideti!

Pratite naše društvene mreže za slike, video i izveštaje i ne zaboravite da pratite oznaku IFA 2018 na MONDO sajtu i #MobITIFA2018 oznaku na društvenim mrežama!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA