Do 100 puta brži internet na telefonima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do 100 puta brži internet na telefonima

Prvobitne najave okvirno su postavile dolazak 5G telefona za drugi period 2019. godine, ali ćemo ih upoznati mnogo ranije.

  Izvor: Promo / Qualcomm

Već početkom 2019. godine upoznaćemo prve 5G telefone, koji će imati opciju rada na 5G mrežama, koje su brže i imaju manje kašnjenje u prenosu signala u odnosu na 4G tj. LTE mreže. Više o 5G mrežama rekli smo vam na linku, čak smo prisustvovali testiranju Ericsson 5G servisa u Beogradu, u Srbiji, a s prvim 5G uređajem sreli smo se još na Kongresu u Barseloni, kad ga je najavila kineska kompanija Huawei.

Korišćenjem novog Qualcomm modema X50 5G postižu se brzine prenosa podataka ka korisniku do 100 puta brže i, recimo, HD film se može preuzeti za sekundu, dve. Ipak, primarna upotreba 5G-a se planira za industriju, posebno upravljanje na daljinu, zdravstvo i drugu poslovnu primenu, pa tek onda za stanovništvo. Testiranja 5G mreža to i potvrđuju, jer se nekomercijalne 5G mreže trenutno testiraju u industrijskim postrojenjima širom sveta.

MONDO MobIT

Ubrzan razvoj 5G telefona omogućiće dolazak Qualcomm-omog novog modema i antene, prvih takvog u tehnološkom svetu - zasnovanih na mmWaves tehnologiji.

Da li je ovo Prvi 5G telefon: 3 kamere, nov ekran, 6 GB RAM...?

Antena, u unutrašnjosti novog 5G modema, koji je izdvojen od Qualcomm čipseta, omogućava mnogostruko brže prenošenje podataka i signala od sadašnjih 4G mreža i ovo se smatra tehnološkom prekretnicom, koja omogućava prenos signala na mnogo većim daljinama, uz manje smetnji i lakši prenos. Nova antena će biti deo, takođe novog Qualcomm modema, koji je nazvan Qualcomm X50 5G modem. Ovaj modem već je iskorišćen, u saradnji sa kompanijom Nokia, za obavljanje prvog 5G poziva, tokom februara 2018. godine.

Ono što će biti potrebno da se uradi u budućim iteracijama ovog modema jeste smanjivanje njegove veličine, jer, iako već sad dovoljno mali za pakovanje u relativno tanke telefone, biće potrebno dodatno smanjivanje, kako bi se mogli praviti telefoni, čija je debljina što manja.

Organizacija okupljena oko 5G-a nedavno je konačno usaglasila sve standarde i prve komercijalne mreže očekuju se uskoro, a prvi uređaji 5G tipa mogu da se pojave već početkom sledeće godine, jer više ne postoje hardverske niti regulatorne prepreke za tako nešto.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi