Pet milijardi kazna za Google! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet milijardi kazna za Google!

Još jedna neverovatna kazna za jednu od najvećih kompanija na svetu.

  Izvor: Mondo/Mario Milojević

To što Google primorava proizvođače telefona da na svoje telefone Android operativnog sistema stavljaju isključivo Chrome i Google Search aplikacije koštaće IT i internet giganta rekordnih pet milijardi dolara kazne (4.3 milijarde evra) samo u Evro zoni, a šuška se da i anti-monopolske komisije iz drugih delova sveta razmatraju da krenu istom stazom kao i EU.

Pročitajte i ovo: Šta se tačno dešava, zašto je EU kaznila Google

Ako dovoljno dugo pratite IT verovatno se sećate da je Microsoft sa Internet Explorer pregledačem bio u vrlo sličnoj poziciji i da je, takođe kažnjen drakonskim kaznama u mnogim regionima sveta zbog toga što je primoravao korisnike Windows OS-a da koriste IE pregledač (makar u početku).

Evropska komisija je u zaključku obrazloženja toga zbog čega kažnjava kompaniju Google navela da je kompanija iskoristila svoj dominantan položaj u smartfon i mobilnom tržištu po tri ključna faktora. Google je primoravao proizvođače da koriste Google Search, plaćao je nekim velikim kompanijama i operatorima da koriste isključivo tu aplikaciju i sprečavao je neke od proizvođača da koriste svoje verzije Android operativnog sistema na svojim uređajima, pod izgovorom da su nestabilne i da izazivaju "pucanje" aplikacija. Istraga, koju EU komisija vodi od 2014, nije potkrepila dokazima da do nestabilnosti sistema ili aplikacija dolazi.

Zašto je kazna ovako visoka: Prema rečima Komisije, koja se bavi ovim problemom od 2011, toliko je vrednost, koju su kompanije, primorane da koriste pojedine Google aplikacije i servise, da bi u zamenu dobile Android OS, izgubile, uključujući “penale“, koje EU propisuje za ovakve prekršaje.

Google ima 90 dana da prekine sa svakim vidom nelegalnog iskorišćavanja svog položaja i posebno sa pomenutim stvarima, zbog kojih je kazna visoka čak pet milijardi dolara.

Google projekat "JETI"

Google još uvek nije komentarisao ovu kaznu, ali se očekuje da će morati da se povinuje budućim pravilima Komisije i prestane s praksom primoravanja proizvođača telefona da, makar u Evropi, instaliraju Google Chrome i Google Search kao primarnu aplikaciju za pregled i pretragu interneta, između ostalog.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi