Busamo se kompjuterima, kad ono - nepismeni | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Busamo se kompjuterima, kad ono - nepismeni

Malo-malo pa se u Srbiji objavi neka "vest" koja kaže da su Srbi maltene kompjuterski najnaprednija nacija Evrope. Te "računarska penetracija" ovolika, te IT industrija cveta... A u suštini, stvar je kao i sa "starovremenim" čitanjem

  Izvor: VOISIN/PHANIE/REX/Shutterstock
 kafa, kancelarija, rad, kompjuter Izvor: VOISIN/PHANIE/REX/Shutterstock

Naime, više od 50 odsto građana Srbije starijih od 15 godina je kompjuterski nepismeno, kaže državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva kompjuterski je pismeno, što znači da koristi kompjutere i programe namenjene opštoj populaciji i svakodnevnoj upotrebi, tek svaki treći građanima - tačnije 34 odsto.

Daljih 14 odsto spada u grupu "delimično kompjuterski pismeno", a ostalima je računar i dalje "naučna fantastika".

Matićeva je na sastanku Radne grupe za izradu Predloga strategije razvoja digitalnih veština kazala da su građanima u savremenom svetu potrebne digitalne veštine ne samo na poslu, već i zbog korišćenja novih digitalnih usluga kao što su e-uprava, e-trgovina i druge.

Kompjuterska nepismenost osim što potencijalno otežava život, može ubuduće i da ga ugrozi.

"Funkcionalna digitalna nepismenost može izložiti građane, a naročito decu, zloupotrebama novih tehnologija", upozorila je Matićeva.

PRAVE BROJKE NE LAŽU

Reči predstavnice resornog ministarstva potkrepljuje i ne tako staro istraživane Republičkog zavoda za statistiku o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji.

Četvrtina Srbije nikad nije koristila PC i net

Pravo stanje stvari je da više od četvrtine građana Srbije nikada nije koristilo računar niti internet, iako računar poseduje više od dve trećine domaćinstava, pokazali su rezultati istraživanja iz septembra prošle godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi