Srbi uhapšeni zbog sajber napada širom sveta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi uhapšeni zbog sajber napada širom sveta

Dvojica državljana Srbije, koja su stajala iza sajta WEBSTRESSER uhapšena su nakon policijske akcije zbog sumnje da su učestvovali u masovnim DDoS napadima širom sveta, za koje su uzimali novac.

  Izvor: Promo/MUP Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, SBPOK-a, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u koordinaciji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, učestvovali su u jednoj od najvećih međunarodnih policijskih akcija na suzbijanju visokotehnološkog kriminala pod nazivom "POWER OFF".

U okviru dvodnevne akcije, koja je započeta u Srbiji, uhapšeni su M.J. (19) iz Prokuplja i D.V. (21) iz Rume, zbog postojanja osnova sumnje da su bili administratori servisa "WEBSTRESSER".

U akciji su učestvovale nacionalne policijske jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Holandije, Velike Britanije (NCA), Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Nemačke (BKA), Španije, Hong Konga, Škotske, Italije i Australije.

MUP R. Srbije: Zaključavajte Wi-Fi, ne kršite zakon!

Orkestrirani napadi ciljali su kritične onlajn usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, kao i industrija onlajn igara na internetu.

"WEBSTRESSER" je smatran za najveće svetsko kriminalno tržište za iznajmljivanje tzv. DDoS napada, sa više od 136.000 registrovanih korisnika i više od 4 miliona napada izvedenih do aprila 2018. godine na razne internet domene širom sveta.

MUP R. Srbije

U DDoS napadima koje je omogućavao ovaj kriminalni servis, „napadači“ su daljinski preko interneta upravljali povezanim računarima, sa ciljem da usmere ogromnu količinu internet saobraćaja na ciljane veb lokacije ili onlajn platforme. Krajnji rezultat DDoS napada bio je da veb stranica žrtve bude ili usporena do tačke neupotrebljivosti ili potpuno oborena sa mreže, čime su korisnici bili lišavani osnovnih onlajn usluga.

U prethodnim godinama, da bi se pokrenuo DDoS napad, „napadač“ je morao da bude poprilično dobro upućen u internet tehnologiju, što više nije slučaj.  Kriminalnim servisom "WEBSTRESSER", bilo koji registrovani korisnik sa malo ili nimalo tehničkog znanja mogao je da plati određenu novčanu naknadu, koristeći sisteme plaćanja putem interneta ili kripto valute, i ostvari ciljani napad na željeni internet portal ili servis.

Kako zaustaviti DDoS napad?

Naknade koje su bile naplaćivane kretale su se od samo 15 evra mesečno do 999 američkih dolara za tzv. VIP paket, što je omogućilo pojedincima, koji čak i nemaju tehničko znanje, da pokrenu razarajući DDoS napad, odnosno da „iznajme“ kriminalni servis uz pomoć koga bi napadali i obarali internet portale i servise koje su hteli da zaustave ili im nanesu štetu iz različitih razloga.

Sama istraga ove međunarodne kriminalne grupe, započeta je u oktobru 2017. godine od strane holandske nacionalne kriminalističke jedinice za visokotehnološki kriminal, na osnovu operativnih informacija dobijenih od NCA iz Velike Britanije. Štab za komandu i koordinaciju dvodnevne akcije bio je postavljen u sedištu Evropol-a, a akcija je počela upravo u Srbiji hapšenjem M.J. i D.V. Nakon toga, na većem broju lokacija širom sveta uhapšeni su i ostali administratori i članovi ovog kriminalnog servisa, dok su serveri preko kojih su izvodili kriminalne napade preuzeti od strane policije.

Pomenuti servis je zatim oboren i ugašen i njegova serverska infrastruktura je zaplenjena od strane policija Nemačke, SAD i Holandije. Na sajtu webstresser.org je postavljena tzv. "STOP stranica", na kojoj je i grb MUP-a Republike Srbije i drugih policija koje su učestvovale u akciji.

Protiv korisnika ovog kriminalnog tržišta preduzete su, takođe dalje operativne mere, a dosadašnjom istragom nisu pronađeni dokazi o internet portalima iz Srbije, koji su na ovakav način napadani i obarani niti o korisnicima iz naše zemlje.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA