Koliko biste platili za korišćenje Facebook mreže? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko biste platili za korišćenje Facebook mreže?

Ako Facebook uvede neki vid pretplate na korišćenje, koliko biste bili spremni da platite za njegovo korišćenje?

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

S obzirom na to da je tokom svedočenja pred američkim Kongresom Mark Cukerberg ostavio otvorenu opciju da bi Facebook bez reklama mogao da se naplaćuje u budućnosti, pokrenute su mnoge priče, čak i u domaćim medijima, koje uglavnom nisu tačne.

Facebook će vam tražiti ovo - ne dajte!

Jasno je da će Facebook, ako uvede pretplatu na verziju mreže bez reklama, morati da je ponudi u skladu sa svojim interesom, ali je izuzetno teško proceniti kolika bi pretplata mogla da bude samo na osnovu parametara, koji su u domaćim medijima korišćeni - pro ukupnoj zaradi, recimo. Pojedini mediji su spekulisali brojkama o zaradi u Srbiji, koja se apsolutno ne može zvanično i pouzdano saznati, pa su ga podelili sa brojem korisnika da bi izračunali pretplatu, kao i o ukupnoj zaradi Facebook mreže, ali ni taj model nije sasvim tačan. Naime, Facebook ne zarađuje samo od reklama i površno je posmatrati zaradu samo tako. Facebook zarađuje značajna sredstva i od promovisanih objava, plaćenih objava i mnogih drugih sponzorisanih sadržaja, koji se vrlo često plasiraju i u Srbiji - kampanje, kvizovi, aplikacije su samo od nekih „aktivacija“, koje su i u Srbiji bile korišćene od strane domaćih robnih marki.

Facebook je na kraju 2017. godine imao povećanje prihoda samo od oglašavanja od 13 odsto u odnosu na 2016. godinu, što je oko 40 milijardi dolara, po zvaničnom izveštaju poslovanja za 2017. godinu. Od ostalih prihoda imao je oko 800 miliona dolara na globalnom nivou, što je manje nego što je mreža imala tokom 2016.

Facebook prati i ljude koji NEMAJU profil!

Na osnovu samo ovih brojki i ukupnog broja korisnika gotovo je nemoguće pretpostaviti na koji način bi Facebook formirao pretplatu na svoj servis.

Ako pretpostavimo da bi se Facebook plaćao na mesečnom nivou, kao pretplata za TV ili internet, koliko biste bili spremni da izdvojite?

Koliko biste platili mesečno za korišćenje Facebook mreže?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi