Facebook: 5 stvari koje je Cukerberg otkrio/sakrio | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook: 5 stvari koje je Cukerberg otkrio/sakrio

Nakon svedočenja Marka Cukerberga pred Kongresom SAD izdvojili smo pet najvažnijih stvari koje je osnivač i direktor Facebook mreže rekao.

  Izvor: YouTube/Screenshot/Harvard University

Četvoročasovno saslušanje Marka Cukerberga pred američkim Kongresom i Komitetima za trgovinu i poslovanje proteklo je mirno, bez naglih preokreta i velike pompe. Kongresmeni su uglavnom bili ljubazni, pokušavali su da razumeju sve aspekte poslovanja i mehanizme zaštite Facebook mreže, dok je Cukerberg bio u svom maniru - odmeren, pravio je pauze tokom govora i ton mu je bio prilično ujednačen, na ivici dosadnog za slušanje, ali na momente iritantan zbog svog tog celofana u koji uvija svaku savršeno odmerenu reč!

Proverite je li vaš nalog zloupotrebljen

Na momente smo „umirali“ od dosade slušajući ih, na momente smo imali osećaj da nam se ponašanje i senatora i Cukerberga gadi (zaista je teko, pogledajte deo o optici i internetu u ruralnim delovima SAD), a tek na momente dobili smo zapravo odgovor na pitanja koja se tiču toga kako zapravo Facebook posluje i kako zarađuje. Cukerberg je ostao delimično nedorečen po tim pitanjima, a to je primetio i jedan od senatora i to i javno istakao.

Kako da trajno izbrišete Facebook nalog

Zaključak o izjašnjavanju Cukerberga o celoj zbrci i skandalu koji je izazvala zloupotreba podataka skoro 90 miliona ljudi možemo da svedemo na pet tačaka:

1. Facebook je monopolistički servis, jedini i najmoćniji
Dodatno: Da li bi Facebook trebalo regulisati zakonima?
2. Facebook kao servis koji se plaća nije više nemoguć
3. Veštačka inteligencija biće masivno uposlena na Fejsu
4. Facebook ne špijunira korisnike, makar ne preko mikrofona
Dodatno: Facebook NE prodaje naše podatke oglašivačima.
5. Većina ne razume kako Facebook funkcioniše, uključujući Kongres SAD.

Mark Cukerberg je uputio izvinjenje i preuzeo odgovornost, jer nije na vreme shvatio do koje mere Facebook može da bude zloupotrebljen.

MONDO portal

1. Upitan da navede konkurenta Facebook mreži Mark Cukerberg nije uspeo. Suviše velik, moćan i bez konkurencije, Facebook se nametnuo kao monopolista na tržištu društvenih mreže. Ovaj trenutak je, verujemo, bio jedini zaista neprijatan za Cukerberga, jer nije imao spreman odgovor. „Meni se ne čini da je Facebook previše moćan“, rekao je Cukerberg na konstataciju jednog od senatora da je Facebook možda čak i previše moćan u različitim sferama. Nažalost, stiče se utisak da je Kongres tek postao svestan njegove moći i za sada ne postoji koherentan stav o tome kako prevazići toliku moć, koju Facebook ima.

DODATNO: Mark Cukerberg nije protiv regulisanja Facebook mreže regulativama, ali smatra da takve regulative ne bi smele biti bilo kakve i da bi se morao naći podesan model regulisanja, a on trenutno ne vidi nijedan takav. Ipak, kongresmeni su sve snažnijeg stava da bi Facebook na neki način, ipak, trebalo regulisati i poistovetiti sa drugim industrijama i kompanijama, koje odgovaraju zvanično i sudski kad do problema dođe, kao što je recimo ovaj sa kompromitovanjem podataka desetina miliona ljudi.

2. Facebook kao servis, koji se plaća u slučaju da ga korisnici žele bez ijedne reklame i predavanja bilo kakvih podataka, više nije dalek, kao što je bio ranije. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

3. Facebook se već sad oslanja na pomoć veštačke inteligencije, a u bliskoj budućnosti ona će biti uposlena još više. Prema oceni Marka Cukerberga veštačka inteligencija omogućiće brže pronalaženje govora mržnje, politički nekorektnih sadržaja, lažnih vesti i drugog problematičnog sadržaja. Iako ovo deluje izvodljivo i dalje postoje sumnje da bi veštačka inteligencija mogla da napravi čuda po pitanju pomenutog sadržaja i njegovih restrikcija. U svakom slučaju videćemo to vrlo brzo!

4. Facebook ne špijunira naše živote putem mikrofona uređaja na koje je instaliran, potvrdio je Cukerberg. Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

DODATNO: Što se prodaje naših informacija ooglašivačima tiče, ponovo ćemo morati da verujemo Cukerbergu na reč - ne prodaju. Prema njemu Facebook je posvećen najstrožoj zaštiti privatnosti koja je moguća, a više o tome pročitajte na posebnoj Facebook stranici posvećenoj tome.

5. Jedno od najvažnijih i trebalo bi da bude najprostijih pitanja ostalo je bez konkretnog odgovora - kako Facebook prikuplja sve naše podatke i kakva je praksa kad je oglašavanje u pitanju, osim što ne prodaje naše podatke. Kako dolazi do podataka? Koliko dugo čuva podatke o nama? Kako korisnici da saznaju šta sve Facebook skuplja? Sve su to pitanja na koja Mark Cukerberg nije odgovorio u potpunosti ili se samo delimično dotakao odgovora, upućujući nas na Facebook Pomoć i druge alate koji će stići ili već postoje na Facebook mreži.

Zaključak Kongresa i dela javnosti, uključujući MobIT redakciju, jeste konstatacija jednog od kongresmena tokom ispitivanja: „Vaša Korisnički servis je s**nje!“.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA