Sprava koja čita misli: Čuje šta mislite (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprava koja čita misli: Čuje šta mislite (VIDEO)

Nosivi uređaj razume reči koje izgovarate u svojim mislima…

  Izvor: ScreenShot/YouTube/MIT Media Lab

Koristeći veštačku inteligenciju uređaj AlterEgo, koji je konstruisao MIT, pomoću elektroda "prevodi" misli, koje se izgovaraju u glavi/mislima, u reči koje se čuju. Ova pojava, poznata pod imenom „subvokalizacija“ tj. praksa tihih reči u glavi poznata nam je iz naučno-fantastičnih romana, ali je sad dostupna u vidu nosivog uređaja vrlo praktičnih dimenzija i prihvatljivog izgleda.

Istraživači MIT-a su stvorili AlterEgo, koji se nosi na licu i u stanju je da meri neuromišićne signale, koji se aktiviraju tj. prevode kad se podvrgnete tzv. „subvokalizaciji“.

Ovaj sistem ima prvi deo, koji sadrži elektrode zadužene za sakupljanje signala, koji nastaju tokom razmišljanja u glavi i drugi deo, koji sadrži slušalicu za tzv. „koštanu provodljivost“, koja koristi vibracije pristigle do kostiju unutrašnjeg uveta, bez blokiranja ušnog kanala. Signali se na kraju prenose do računara, koji ih pomoću sistema mašinskog učenja i veštačke inteligencije, prevode u reči.

Za sada je upotreba prikazana tokom igranja šaha, za upravljanje ROKU servisom i neke druge zabavne sadržaje, ali su mogućnosti daleko veće od pomenutih. Stvaranjem ovog sistema otvara se novo poglavlje simbioze medicine i IT-ja, koja će omogućiti da se prevaziđu mnoge do sada nepremostive prepreke u komunikaciji ljudi sa ljudima i posebno mašinama.

Pogledajte video o AlterEgo izuzetnom dostignuću ili pročitajte više na linku.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

AlterEgo: Interfacing with devices through silent speech
Izvor: MIT Media Lab

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA