Još jedan šokantan Facebook detalj | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još jedan šokantan Facebook detalj

Društvena mreža sakuplja sve podatke o tome ko vas je zvao i koga vi zovete!

 Izvor: The Wall Street Journal

Nakon skandala Facebook mreže, koji je doveo do toga da se izvinjava i Mark Cukerberg, jedan Novozelanđanin otkrio je da Facebook ne samo što pristupa podacima o našem imeniku i pozivima, nego i čuva te podatke godinama. Taj čovek je otkrio da Facebook već godinama preko Android telefona koristi pristup imeniku i pozivima na uređaju i pamti koga je korisnik zvao, koje je njega zvao, s kog broja, kog datuma i u koje vreme. Facebook pamti i propuštene i čak i pozive na koje nije odgovoreno.

Nakon Facebook afere isključite špijunsku opciju

Facebook je potvrdio ovu priču i njihov predstavnik za štampu je napomenuo da je sasvim uobičajena praksa da korisnici omoguće pristup Facebook mreži njihovim kontaktima i pozivima. Prema rečima te Facebook službe, nije ni moguće instalirati aplikaciju, ako joj se ne dozvole ovi pristupi.

Facebook pristupa i SMS porukama, ali to još uvek nije razjašnjeno do kraja. U odbranu Facebook mreže portparol kompanije je rekao da se ti podaci koriste i čuvaju, kako bi se unapredio algoritam za preporuku prijatelja u budućnosti.

Cukerberg o korisnicima: Glupaci mi veruju. Asanž svima nama: Brišite Fejs!

Facebook je kontrolisao na Android sistemu sve pozive i imenik, pa i SMS-ove, od verzije Android 4.1, pa sve do kraja 2017. godine, kad je promenjen API, a sa najnovijim je Facebook mreža prestala sa praćenjem pomenutih stvari. Nažalost, svi koji koriste verziju Facebook Android aplikacije koja nema najnoviji API i dalje sve svoje podatke o pozivima, SMS-ovima i imeniku i dalje dele sa najvećom društvenom mrežom.

Ovo je zaista veliki udarac na privatnost korisnika, smatra PhoneArena i navodi da će Mark Cukerberg opet imati puno toga da objasni korisnicima.

Da li ćete i vi obrisati Facebook nalog nakon svega?

Ako se odlučite da obrišete Facebook nalog, uradite to na jedan od ovih načina.

Ipak, spremite se na progon te društvene mreže i činjenicu da čak i kad obrišete svoj nalog vaši podaci ostaju i dalje na serveru Facebook kompanije i mogu biti deljeni u okviru Pravila korišćenja, na koja ste pristali samim pristupom Facebook mreži.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Da li ćete podržati #DeleteFacebook kampanju?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi