Da li će nas ubiti zračenje mobilnih telefona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će nas ubiti zračenje mobilnih telefona

Ako je verovati poslednjoj u nizu studija na ovu temu - nemamo baš o čemu da brinemo…

  Izvor: MONDO portal.

Nedavno su objavljeni rezultati dve studije na pacovima, koji su tokom šest sati svakog dana „kupani“ u zračenju mobilnih telefona i svi eksperimenti su pokazali da nemamo o čemu da brinemo. Sad stižu rezultati još jedne slične studije, čiji je zaključak manje-više isti: zračenje mobilnih telefona (verovatno) nas neće ubiti!

SAVET: Telefon najviše zrači u trenutku uspostavljanja veze, pa sačekajte sa prislanjanjem telefona na uvo par sekundi nakon klika na dugme za pozivanje.

MONDO MobIT

Džon Bučer, glavni istraživač na novoj studiji National Toxicology Program (NTP) SAD o zračenju mobilnih telefona i talasa kakve stvaraju mikrotalasne pećnice, rekao je da nas mobilno zračenje neće ubiti, a da čak i ako za to postoji nekakav rizik - on je veoma mali.

Istraživanje je sprovedeno ponovo nad glodarima, koji su izlagani zračenju kakvo proizvode mobilni telefoni i mikrotalasne rerne. Miševi, koji su izlagani ovakvom zračenju, ne samo da nisu imali nikakvih posledica u poređenju sa onima koji nisu, nego su neki od njih i nadživeli miševe koji nisu izlagani zračenju, naglašava PhoneArena.

Telefoni koji najmanje i najviše zrače

Ipak, sigurnosti radi, doktor Bučer smatra da bi telefone trebalo držati van dometa glave kad se uspostavlja veza i da bi uvek trebalo da znamo sledeće: što je telefon dalje od glave, to je zračenje manje. Ponašajmo se tako i sve će biti u redu, smatraju stručnjaci, koji su odgovorni i za ovo istraživanje. Još jedan savet tiče se spavanja pored telefona - nemojte to da radite, jer - za svaki slučaj tako je bolje!

ANKETA: Da li i vi spavate sa telefonom?

Ne postoji dokaz da nejonizirajuće zračenje povećava rizik od nastanka bilo kakvog oblika kancera. Korišćenjem klasičnih ili bežičnih slušalica drastično smanjuje izlaganje glave i tela zračenju mobilnih telefona“, zaključak je Nacionalnog Toksikološkog Programa SAD.

Spavajte mirno bez telefona pored glave, koristite slušalice i ne brinite za zračenje…

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA