Zaokret: Xperia XZ2 ima sve što ste tražili (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaokret: Xperia XZ2 ima sve što ste tražili (FOTO)

Sony je ispunio obećanja, ali i očekivanja - novi Xperia XZ2 i Xperia XZ2 Compact su drugačijeg dizajna i moćnog hardvera. Nemaju 3.5 mm audio ulaz, ali zato donose sve ostalo što su korisnici tražili.

  Izvor: MONDO Portal/Marko Čavić

Sony je svoju MWC 2018 konferenciju počeo premijerom dva nova uređaja i najavom novih slušalica. Xperia XZ2 i Xperia XZ2 Compact su bile očekivane, ali je kompanija, ipak, uspela nešto i da sakrije. Ono što odvaja novu liniju telefona od ostatka na tržištu su unapređene opcije za zabavu, potpuno promenjen dizajn i poslednji dostupan hardver, uključujući Snapdragon 845.

Proteklih godina Sony je bio kritikovan od strane nekih korisnika, koji su tvrdili da im je dizajn prevaziđen, da im nedostaju moderne opcije, da je kamera slaba u odnosu na konkurenciju, kao i to da jednostavno nisu "ceo paket". Sony je saslušao kritike, očigledno, trebalo im je neko vreme da sve "ustroje" po njima i ovog puta imamo telefon kojem ne fali ništa. Osim 3.5 mm audio priključka, koji je zamenio USB Type-C i unapređena bežična muzička podrška.

Sony: Zapanjiće vas naša nova kamera za telefone

Da li će to biti dovoljno da privuče korisnike - nadamo se, jer smo se na MWC-u u Barsi uverili da su telefoni "tip-top" i da je novi dizajn zaista vredelo čekati. Uostalom, telefon se nudi u četiri moderne boje, u zavisnosti od modela koji odaberete, što je u startu više nego kod nekih drugih marki. Sony je uradio domaći zadatak, a pre nego što počnemo da ocenjujemo "pročešljajte! galeriju.

Pogledajte slike uživo, tokom izrade i studijske:

Zakrivljene ivice, pažljivo oblikovano zadnje 2.5D staklo, koje lepo i prirodno leže na ruku, kao i Gorilla Glass 5 sa obe strane uređaja, između kojih je poseban okvir izrađen iz jednog komada metala, deo su nove „Ambient Flow“ dizajnerske priče, koju nam Sony donosi na Xperia XZ2 i XZ2 Compact telefonima. Skener otiska prsta je pomeren na zadnju stranu, ispod kamere, baš kao na nedavno predstavljenim Sony telefonima na CES 2017 sajmu, a simetrija je i dalje vrlo važan i, nama se čini, upečatljiv detalj koji Sony ima na svojim telefonima. Uglovi telefona su sada izraženiji, a uređaji se bez problema čvrsto drže u ruci i ne klize (mada je staklo s obe strane magnet za otiske prstiju, što se ne može izbeći).

Podsetite se kako su izgledali i radili XZ1 i XZ1 Compact

Sony je posebno ponosan na činjenicu da je metalan ram oba telefona, čiji proces izrade možete videti u našim slikama u galeriji, a mi smo primetili da je kompanija odabrala pouzdanije Gorilla Glass 5 staklo (i skuplje, pretpostavljamo), umesto dosad korišćenih rešenja, poput kaljenog ili Dragon Trail stakla, za Xperia XZ2. Manji model ima, takođe, Gorilla Glass 5 spreda, ali je nazad polikarbonat, koji je izbrušen, pa se taj uređaj zbog svoje kompaktnosti i načina izrade još lakše i čvršće drži.

Ekrani ovih telefona su, takođe, novi. Veći model ima dijagonalu 5.7 inča (14.5 centimetara), manji pet (12.7 centimetara), sa odnosom stranica 18:9 i Full HD+ rezoluciju. Oba ekrana imaju HDR podršku za kvalitetniji prikaz i novi standard BT.2020 koji omogućava i kamerama da snimaju takav sadržaj na telefonu.

Kamera u pitanju je poznata sa Xperia XZ1 generacije - 19 MPx, Motion Eye, 1/2.3 inča Sony IMX400 jedinica, f/2.0 otvora blende, sa stabilizacijom u pet osa, kao i laserskim/faznim autofokus sistemom i sa infrared senzorom za automatski balans bele. Tu su, naravno i blic i okidač fotke/videa na kućištu, po čemu je Sony poznat. Kompanija je u saradnji sa Qualcomm kompanijom radila na novoj vezi unutar Snapdragon 845 ISP čipseta i softvera, koji ide s njim, pa Sony ima potpuno novi sistem  BIONZ tehnologije obrade slike (algoritmi i arhitektura).

Xperia prednosti

Najjača Sony Xperia prednost svakako je gotovo „stock“ Android, koji izuzetno brzo bude nadograđen na nove verzije. Sony-jev UI nije pretrpan, izuzetno je čist i nema „preklapanja“ aplikacija. Sony je, takođe, poznati i po novom sistemu skeniranja lica u 3D i dopunjenoj realnosti kroz interfejs kamere, kakvu ne nudi nijedan drugi uređaj. O tome više čitajte u našem izveštaju sa IFA sajma.

MONDO MobIT

Prema onome što smo čuli od Sony i Qualcomm predstavnika ovo će pomoći u obradi fotki, boljoj reprodukciji boja, manjem šumu i kvalitetnijim slikama sveukupno. Obe kamere snimaju verovatno prvi put na svetu 4K HDR video na mobilnom telefonu, koristeći pomenuti standard BT.2020, kroz HEVC 10-bitni sistem, koji je idealan i za gledanje tako snimljenih HDR videa na Sony HDR ekranu.

Usporeni snimak je pobegao konkurenciji (Samsung Galaxy S9-kama, recimo), jer je rezolucija podignuta na 1080p @ 960 fps. Nažalost, količina Sony IPS RAM memorije na senzoru nije porasla, pa se Full HD usporeni snimak može snimati samo do polovine dužine trajanja HD usporenog snimka (720p). Ipak, ovo je veliki iskorak u tehnološkom smislu i sigurni smo da će Sony za svoj sledeći model poraditi i na ovome.

Sony je napravio iskorak i u muzičkom odeljenju. Prvo - izbačen je 3.5 milimetara audio. Zašto - jer Sony smatra da će tako unaprediti zvuk i olakšati njegovo prenošenja, a u Xperia XZ2 i XZ2 Compact ugrađen je niz Sony audio tehnologija, koje će to i da omoguće. Dobra vest je da je Sony zadržao stereo zvučnike, koji su i do 20 odsto jači od modela Xperia XZ1. Veći model ima novi Dynamic Vibration sistem, koji omogućava pojačanje frekvencija basa uključivanjem vibracionog motora, ali i poboljšava vibraciju prilikom obaveštenja. Veći model ima i Qi bežično punjenje baterije, a spomenućemo i još jednu retku razliku između ova dva modela - Xperia XZ2 ima LTE podršku do Cat.18 standarda, a Xperia XZ2 Compact do Cat.15.

Sony je telefone opremio sa 4 GB RAM, 64 GB UFS interne memorije, microSD slotom, Wi-Fi kompletnim spektrom, NFC, Bluetooth 5.0,GPS i GLONASS konekcijama, kao i USB 3.1 Type-C ulazom. Što se baterija tiče, manji model ima bateriju kapaciteta 2.870 mAh, a veći bateriju kapaciteta 3.180 mAh.

Xperia XZ2 i XZ2 Compact će biti dostupni globalno od aprila 2018, a oba će uključivati Android 8.0 Oreo operativni sistem. Cene telefona nisu zvanično objavljene, ali smo nezvanično saznali da će Xperia XZ2 koštati 800 evra, dok će Xperia XZ2 Compact imati početnu cenu od 600 evra. Uz telefone će biti dostupna i nova kolekcija dodatne opreme i pratećeg pribora.

Svi ste pozvani, kao i uvek, da nas pratite pomno sa svim vestima iz Barselone!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Xperia XZ2 and Xperia XZ2 Compact - MWC 2018
Izvor: Sony Xperia

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA